Započeto

Razvoj kapaciteta za obavezno predškolsko obrazovanje

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Obrazovanje

Razvoj kapaciteta za obavezno predškolsko obrazovanje. Nastavak intenzivnog širenja obuhvata djece u predškolskom obrazovanju kroz širenje kapaciteta JU Djeca Sarajeva i sufinansiranje boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2023-2026.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (KS) Naida Hota-Muminović i direktorica Senada Salihović, boravile su 9.5.2023. godine u radnoj posjeti Zavodu za školstvo Republike Slovenije, govorilo se o metodologiji izrade godišnjeg programa rada predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u ovoj državi, a posebna pažnja posvećena je načinu licenciranja direktora škola kroz program Škole za direktore, kao i modeli podrške i stručnog nadzora u radu nastavnika i stručnih saradnika u školi.

Vlada KS 18.5.2023. godine usvojila program sufinansiranja boravka djece u vrtićima u KS za 2023/2024 školsku godine, pri čemu je za ovu namjenu u Budžetu Kantona Sarajevo za 2023. godinu u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje osiguran iznos od 12 miliona konvertibilnih maraka.

Tim povodom resorna ministrica Hota-Muminović izjavila je da je, prema procjeni ministarstva, u skladu s pedagoškim standardima i normativima, broj takve djece oko 5.200, te je za sufinansiranje za cjelodnevni boravak u privatnim vrtićima i ove godine izdvojeno 200 KM, odnosno 100 KM za poludnevni boravak.

Također, najavljeno je da će u junu tekuće godine, putem EMIS platforme, biti oglašen konkurs za upis djece u vrtiće kako u javnim ustanovama „Djeca Sarajeva“, tako i u privatne predškolske ustanove.

Resorna ministrica Hota-Muminović i načelnik Općine Centar Srđan Mandić 19.5.2023. godine potpisali su aneks sporazuma o saradnji na realizaciji projekta završetka radova na rekonstrukciji vrtića “Šip”.

Kako je tom prilikom navedeno, ovom zajedničkom inicijativom Kantona i Općine planira se rekonstrukcija prostora namijenjenog vrtiću “Šip” Javne ustanove “Djeca Sarajeva”, te rekonstrukcija i opremanja biblioteka javnih ustanova osnovnih i srednjih škola na području općine Centar.

U tu svrhu navedeno ministarstvo izdvojilo je 350.000 KM, od čega će 120.000 KM biti utrošeno za rekonstrukciju prostora za potrebe vrtića “Šip” u okviru JU “Djeca Sarajeva”, dok će za rekonstrukciju i opremanje biblioteka javnih osnovnih i srednjih škola na području općine Centar Sarajevo biti utrošeno 230.000 KM.

Tokom manifestacije “Sretno, đaci, prvaci” organizovane 25.5.2023. godine povodom Revije kulturno umjetničkog stvaralaštva djece predškolskih ustanova i ustanova za specijalni odgoj i obrazovanje KS na kojoj je učestvovalo 350 šestogodišnjaka iz 17 predškolskih ustanova s područja općina Novi Grad, Ilidža i Hadžići, ministrica Hota Muminović potvrvdila je pored ostalog da je cilj ministarstva na čijem je čelu omogućiti svakom djetetu da se priprema za školu i boravi predškolskoj ustanovi, te tako stekne potrebne vještine za daljnje obrazovanje. 

U sarajevskoj vijećnici, 6.6.2023. godine, potpisan je Sporazum o rekonstrukciji  vrtića “Kolibri”. Sporazum je sklopljen je između predstavnika Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, Grada Sarajeva, Zavoda za izgradnju KS, Općine Novo Sarajevo i JU “Djeca Sarajeva”, a potpisivanju Sporazuma, osim ministrice Hota-Muminović, prisustvovali su i gradonačelnica Grada Benjamina Karić, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, kao i gradski vijećnici, te vijećnici u Opštinskom vijeću Novog Sarajeva.

Kako je javnost tim povodom obaviještena, ovom zajedničkom inicijativom Kantona i Grada, planira se rekonstrukcija prostora namijenjenog vrtiću “Kolibri” Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ Sarajevo.

 Resorno ministarstvo za ovu svrhu izdvojilo 650.000 KM, Grad Sarajevo 1.250.000 KM, a Opština Novo Sarajevo 150.000 KM, a ministrica Hota-Muminović tom prilikom je potvrdila da će ministarstvo na čijem je čelu “”nastaviti s aktivnostima širenja mreže predškolskih ustanova, kao i sa malim efektivnim projektima rekonstrukcija u školama.”

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!