Započeto

Razvoj elektroničke infrastrukture

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Ekonomija

Prioriteti HDZ-a BiH u idućem razdoblju uključuju: razvoj i izgradnju širokopojasne infrastrukture i elektroničkih komunikacijskih mreža velikog kapaciteta, razvoj osnovnih i naprednih digitalnih kompetencija za aktivno sudjelovanje u digitalnom društvu te razvoj digitalnih radnih mjesta.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

U martu 2023. godine, Vijeće ministara BiH je usvojilo je Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za period 2023. – 2025. godine. Strukturne reforme sadržane u ovom programu, u skladu sa smjernicama Evropske komisije, organizirane su u 13 područja i između ostalog uključuju digitalnu transformaciju.

Bosna i Hercegovina je bila zemlja domaćin Digitalnog samita Zapadnog Balkana, koji održanog u oktobru 2023. godine. Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine domaćin bilo je domaćin ove regionalne konferencije dok je tokom samita istaknuto je da BiH nema jedinstveni okvir za razvoj digitalnog sistema što je glavna i pretpostavka daljnjeg digitalnog razvoja.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH od 2021. godine ima ovlaštenje da bude izdavač ovih digitalnih kvalifikovanih potpisa, a prvi takav uručen je 18.1.2024. godine i to ministru komunikacija i prometa BiH  Edinu Forti. 

Tokom 2023. godine na e-konsultacijama našli su se sljedeći dokumenti:

  • Prednacrt odluke za usvajanje Strategije računarstva u oblaku institucija Bosne i Hercegovine za period 2024 – 2028 
  • Nacrt odluke o usvajanju Okvirne strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Bosni i Hercegovini za period 2021 – 2025. godine
  • Nacrt Međunarodnog sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije – Digitalna Evropa (2021-2027)
  • Nacrt memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti digitalne transformacije između Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Ministarstva digitalne transformacije Republike Slovenije, Vladine kancelarije za informacijsku sigurnost Republike Slovenije

Ni jedan od njih nije razmatran u Vijeću ministara BiH tokom 2023. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!