Nije započeto

Razvoj banjskog i liječilišnog turizma

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Zdravstvo

Prioritetna politika jačanja sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite provodit će se na nekoliko razina: razvoj banjskog i lječilišnog turizma.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

U dokumentu “Strategija razvoja turizma Federacije Bosne i Hercegovine 2022 – 2027.” predlagača Federalnog ministarstva okoliša i turizma u dijelu koji se odnosi na ciljeve razvoja turističkih proizvoda FBiH navodi se da je jedan od ciljeva uspostaviti sistem kategorizacije banja i lječilišta prema kriterijima usklađenim sa priznatim međunarodnim standardima za banjski i wellness turizam (poput ISO 17679 i ISO 21426). U istom dokumentu navodi se da je neophodno donijeti plan razvoja zdravstvenog turizma u oblasti rehabilitacije, stomatologije i estetske hirurgije u FBiH s primjenom i jačanjem međunarodnih standarda kvaliteta medicinskih usluga i to:

  • poboljšati standarde kvaliteta i sistem klasifikacije banja,
  • povezati banje s atrakcijama i ponudom sportsko-rekreativnih aktivnosti i
  • uvesti moderniju ponudu banjskog i lječilišnog turizma koja će biti privlačnija turistima.

Sve navedeno može se obuhvatiti kroz organizaciju radnih odmora i druženja, molitvu, jogu i meditaciju i slične aktivnosti kojima će se obogatiti ponuda. 

Navedena Strategija usvojena je 5.10.2023.godine u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!