Nije započeto

Rasterećivanje privrede kroz reformu parafiskalnih nameta

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Rasterećivanje privrede kroz reformu parafiskalnih nameta. U sklopu navedenog obaviti i reviziju oporezivanja za poklone i naslijeđa te izvršiti izmjenu poreza na imovinu uz oporezivanje nekorištenih privatnih i poslovnih nekretnina.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Ministar finansija Kantona Sarajevo Afan Kalamujić 17.1.2024. godine održao je radni sastanak s direktorom Zavoda za informatiku i statistiku KS Dinom Šehovićem i pomoćnikom direktora Emirom Bubalom.

Na sastanku je razgovarano i o funkcionalnom registru obaveza koje vodi ovaj zavod, te je dogovoreno da se registar proširi dodatnim informacijama o svim potraživanjima koje KS ima. Kako je navedeno u saopštenju ministar je inicirao i razvoj nove aplikacije za bolje upravljanje dugom koja će uključivati i registar za pregled svih parafiskalnih nameta KS.


Na upit Istinomjera o aktivnostima na realizacji ovog obećanja iz Ministarstva finansija su polovinom marta odgovorili su da je formirana Radna grupa sa Udruženjem poslodavaca, da su poduzeti koraci u cilju identifikacije prioritetnih parafiskalnih nameta, te da su poduzete aktivnosti u izmjeni propisa koje definišu turističke takse.


Napomena: Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je 15.11.2023. godine Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo u kojoj su četiri ministarstva dobila novo rukovodstvo, a jedno od njih je Ministarstvo finansija KS. Ovo obećanje je u nadležnosti tog ministarstva, a dijelom Programa skupštinske većine postalo je 15.11.2023. godine, od kada Istinomjer prati njegovu realizaciju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!