Zaustavljeno

Racionalizacija upisne politike

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Obrazovanje

Usklađivanje i racionalizacija upisne politike prema potrebama društva, te usaglašavanje standarda nastave i ostalih standarda javnih i privatnih univerziteta.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Prilikom izrade upisne politike i određivanja broja studenata za koje se predviđa upis u prvu godinu studija, Univerzitet u Sarajevu vodio se Metodologijom utvrđivanja upisnih kvota na članicama Univerziteta u Sarajevu za upis u prvu godinu studija u akademskoj 2023/2024. godini, donesenom u skladu sa Odlukom Vlade Kantona Sarajevo o broju i strukturi studenata/kandidata za upis u prvu godinu studija na Univerzitetu u Sarajevu od 9.6.2023, te je UNSA u svom prijedlogu za akademsku 2023/2024. godinu smanjio upisnu kvotu.

Napomena 1.12.2023. godine: Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je 15.11.2023. godine Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo kojom je imenovan novi saziv kantonalne Vlade. Na čelu Vlade KS ostao je premijer Nihad Uk i osam ministara i ministrica, dok su četiri ministarstva dobila novo rukovodstvo.

U mandatu koji je počeo 24. marta 2023. godine i trajao do 25.10.2023. godine Istinomjer je pratio 166 mjera iz dokumenta “Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026”. Prilikom imenovanja nove Vlade KS predstavljen je i novi program “Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026” u kojem su se desila određene izmjene, no 87% obećanja u oba programa su identična.

Obećanja koja su dio programa prethodne skupštinske, a nisu se našla u programu nove skupštinske većine ocijenjena su kao zaustavljena, te će na kraju mandata Vlade KS biti provjereno da li su aktivnosti provođene na ispunajvanju tih obećanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!