Započeto

Provođenje mjera iz Plana urbane mobilnosti Kantona Sarajevo

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Zaštita okoliša kroz saobraćaj – provođenje definiranih mjera iz Plana urbane mobilnosti Kantona Sarajevo (SUMP) sa posebnim fokusom na smanjenje zagađenja zraka te povećanje učinkovitosti i mobilnosti, razvijanje elektromobilnosti, postavljanje električnih punionica, uvođenje car sharing usluge, proširenje biciklističkih staza.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Na panel diskusiji “Vizija razvoja Kantona Sarajevo”, održanoj 14.4.2023. godine, premijer Nihad Uk rekao je da će Vlada KS učiniti sve kako bi se smanjilo onečišćenje zraka u ovom kantonu, a koje će između ostalog uključivati unapređenje javnog gradskog prevoza i dovršenje biciklističke staze.

Da bi se riješilo pitanje zagađenja zraka od štetnih emisija iz vozila ministar saobraćaja KS Adnan Šteta potpisao je ugovor s  direktorom španske kompanije IDOM Juanom Joseom Bermejom Miguelom, kojim su definisane konsultantske usluge za izradu projekta i raspisivanju tendera za dva saobraćajna projekta. Riječ je o smart parking – projektu prikaza zauzetosti parking mjesta i projektu uspostave zone niske emisije gasova u užem gradskom jezgru. Kako je navedeno, važnost projekta ogleda se u vidu rješavanja zagađenja zraka od štetnih emisija iz vozila i pitanje saobraćaja u mirovanju. Za ove projekte Vlada Španije je obezbjedila grant sredstva u iznosu od milion eura.

Inicijativom Ambasade Republike Italije i Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, Univerzitet u Sarajevu bio je domaćin događaja  “Dan nauke Italije u svijetu 2023“. Cilj ovog događaja bio je promovisanje istraživanja i naučne saradnje između dvije zemlje, te je označio početak saradnje između dvije istraživačke institucije: Instituta za istraživanje zagađenja zraka Nacionalnog savjeta za istraživanja Italije i Univerziteta u Sarajevu, čime će biti omogućene zajedničke istraživačke aktivnosti u navedenoj oblasti, s ciljem kreiranja boljeg i zdravijeg okruženja za sve generacije. 

Sesije konferencije pokrivale su širok raspon tema, a jedna od njih između ostalih bila je održiva urbana mobilnost i uloga društva u poboljšanju kvaliteta zraka.

Na sastanku sa šefom Ureda Svjetske banke za BiH, premijer KS Nihad Uk razgovarao je o projektima koji će biti realizirani u saradnji sa Svjetskom bankom. Riječ je o nabavci deset autobusa, od kojih su tri električna, a sedam sa dizel motorima sa najvećim ekološkim standardima, odnosno EURO 6 normom umjesto dosadašnjih EURO 2. Istakao je veliku zahvalnost Svjetskoj banci što podržava Kanton Sarajevo u projektima koji imaju za cilj povećanje kvaliteta života građana, posebno kada je u pitanju poboljšanje kvalitete zraka, te u projektima koji se odnose na izgradnju mreže biciklističkih staza. Na sastanku se razgovaralo i o ideji uspostavljanja “zone niske emisije” u Sarajevu, koja bi obuhvatala općine Centar i Stari Grad.

U junu 2023. godine otvoren je postupak javne nabavke u svrhu obnove saobraćajnice u ulicama Bulevar Mimara Sinana i Braće Mulić, a na kojoj su ujedno planirane izgradnja pješačke i biciklističke staze.


U oktobru 2023. godine Vlada KS je, na prijedlog Minsitarstva saobraćaja KS, donijela Odluku o usvajanju kapitalnog projekta unapređenja kvalitete zraka iz nadležnosti Ministarstva saobraćaja. Kako je saopćeno iz ministarstva, projekat podrazumijeva nabavku vozila, s niskom emisijom, za javni prevoz i unapređenje upravljanja autobuskim voznim parkom. Također podrazumijeva unapređenje biciklističke infrastrukture i prateće opreme za povećanje povezanosti i dostupnosti, te utvrđivanje pristupa za implementaciju mjera niske emisije.

Projekt je uvršten u nacrt Programa javnih investicija Kantona Sarajevo 2024-2026. Godina, a iz Vlade dodaju da će uveliko doprinijeti smanjenju zagađenja zraka, poboljšati standard i kvalitet života u Kantonu Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!