Nije započeto

Proširenje smještajnih kapaciteta JU Kampus

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Socijalna politika

Proširenje korisnika i jačanje smještajnih kapaciteta JU Kampus Kantona Sarajevo (odjel za djecu i žene) i poboljšanje uvjeta prijema i smještaja korisnika.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade KS nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2023-2026.

U budžetu KS za 2023. godinu navodi se da se JU Kampus svakodnevno susreće sa sve većim brojem zahtjeva, a koji se odnose na usluge i djelatnost koje pruža Ustanova, te da je  ustanovljeno da su potrebna sredstva kojim bi se obezbijedio zakup kancelarija, kao i njihovo opremanje i troškove režija, a navedene prostorije u kojima se obavlja djelatnost radnika, potrebno je osloboditi za prijem korisnika. Dalje se navodi da, u cilju realizacije svrhe i ciljeva same djelatnosti, JU Terapijska zajednica-Kampus Kantona Sarajevo ima namjeru da zakupi kancelarijske prostore, ali za zakup i opremanje istih, kao i za troškove režija, hitno su potrebna sredstva iz budžeta. S tim u vezi dostavljen je zahtjev za ispravku Nacrta Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu u iznosu od cca 101.500 KM. Uvidom u usvojeni budžet za 2023. godinu može se utvrditi da je prijedlog djelimično usvojen.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić posjetila je 22.6.2023. godine Javnu ustanovu Terapijska zajednica Kampus KS, gdje je sa direktorom Hasetom Tirićem i uposlenicima razgovarala o unapređenju saradnje i proširenju kapaciteta ove ustanove, s ciljem poboljšanja kvaliteta rada, ali i usluga za krajnje korisnike.

U saopćenju objavljenom na zvaničnoj web stranici Vlade KS navodi se da “resorno ministarstvo od 2011. godine provodi izvršavanje alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi na području KS, kojom se počiniocima krivičnih djela za koja je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do jedne godine, ista, uz dobrovoljni pristanak osuđenog, zamjenjuje društveno korisnim radom – radom za opće dobro na slobodi, u trajanju od deset do najviše 90 radnih dana”.

Ministarstvo potpisuje jednogodišnje ugovore s partnerskim ustanovama, među kojima je i Terapijska zajednica Kampus, u kojoj je na raspolaganje stavljen kapacitet od 20 radnih mjesta za upućivanje osuđenika. Ova ustanova je za nas vrlo dragocjen partner zbog njene registrovane djelatnosti, jer se ovdje upućuje određena kategorija osuđenika osuđenih zbog posjedovanja i omogućivanja uživanja narkotika, a koje druge ustanove nerado primaju kao upućenike na rad za opće dobro na slobodi.

Darja Softić Kadenić, 22.6.2023.

U saopćenju se navodi i da je u Kampusu je neophodno dodatno proširiti spektar radnih mjesta na kojima se osuđenici mogu angažovati, “s obzirom na to da za sada uglavnom rade u plasteničkoj proizvodnji i košnji trave”.

Proširenjem kapaciteta, ispunilo bi se nekoliko različitih ciljeva, kao što je distribuiranje viškova hrane prema javnim kuhinjama, ali i drugim ustanovama.

Darja Softić Kadenić, 22.6.2023.

Prijedlogom budžeta KS za 2024. godine za JU Terapijsku zajednicu Kampus izdvojeno je ukupno 3.668.875 KM. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!