Zaustavljeno

Proširenje kapaciteta visokoškolskih ustanova

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Obrazovanje

Proširenje materijalnih, tehničkih i ljudskih kapaciteta visokoškolskih ustanova kroz osiguranje adekvatnih istraživačkih kapaciteta, kako bi visokoškolske ustanove postale naučni centri.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

 U Budžetu Kantona Sarajevo za 2023. godinu izdvojen je rekordan iznos za sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti, u iznosu od 4.250.000 KM.

Na osnovu Odluke o utvrđivanju namjene, kriterija i načina raspodjele sredstava za podršku naučnoistraživačkoj djelatnosti na području Kantona Sarajevo za 2023. godinu objavljen je i Javni poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata i programa za 2023. godinu.

Tokom prvih 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo objavljeni su Konkursi za izbor naučnog saradnika u Univerzitet u Sarajevu-Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, 2 pozicije na Institutu za historiju, te asistenta/icu na Pravnom fakultetu.      

Napomena 1.12.2023. godine: Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je 15.11.2023. godine Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo kojom je imenovan novi saziv kantonalne Vlade. Na čelu Vlade KS ostao je premijer Nihad Uk i osam ministara i ministrica, dok su četiri ministarstva dobila novo rukovodstvo.

U mandatu koji je počeo 24. marta 2023. godine i trajao do 25.10.2023. godine Istinomjer je pratio 166 mjera iz dokumenta “Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026”. Prilikom imenovanja nove Vlade KS predstavljen je i novi program “Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026” u kojem su se desila određene izmjene, no 87% obećanja u oba programa su identična.

Obećanja koja su dio programa prethodne skupštinske, a nisu se našla u programu nove skupštinske većine ocijenjena su kao zaustavljena, te će na kraju mandata Vlade KS biti provjereno da li su aktivnosti provođene na ispunajvanju tih obećanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!