Započeto

Promocija i poticanje recikliranja otpada

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

Kroz procese selekcije otpada u domaćinstvu poticati prve korake ka reciklaži (…) Poticanje građanstva na reciklažu i razvrstavanje kroz promotivne kampanje i druge poticaje.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Nakon što je krajem oktobra 2023. godine Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio Strategiju zaštite okoliša 2022. – 2032., u novembru ovaj dokument dobio je i podršku Doma naroda. Kako su saopćili iz Federalnog ministarstva okoliša i turzima, važan dio usvojenog dokumenta upravo je i upravljanje otpadom, stoga “strategija postavlja temelj za uvođenje modernog upravljanja otpadom i reciklažu, smanjenje stvaranja otpada, ponovnu upotrebu, popravak i ponovnu proizvodnju, odnosno uvođenje principa kružne ekonomije”. 


Vlada Federacije BiH utvrdila je u aprilu 2024. godine Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom. 

U razlozima za donošenje ovih izmjena i dopuna Zakona predlagač, između ostalog, pojašnjava da je provedbom Zakona ustanovljeno da nedostaje provedbeni propis kojim se konkretnije uređuje problematika deponija otpada, te se novim članom (33a) uređuje oblast koja se odnosi na deponije, a koja će biti detaljno definisana u provedbenom aktu čija će izrada uslijediti nakon stupanja na snagu ovog zakona.

Predlagač također navodi da su u prethodnim izmjenama i dopunama Zakona bile inkorporirane posebne kategorije otpada koje nisu bile u potpunosti podržane kaznenim odredbama, te da se ovim izmjenama i dopunama pristupilo njihovom uređenju u smislu definisanja iznosa novčanih kazni prema težini učinjenog prekršaja. Usvajanjem predloženih izmjena i dopuna, kako ukazuje predlagač, stvaraju se pravne pretpostavke za pravilnu i potpunu primjenu zakona u praksi.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!