Započeto

Programi za zapošljavanje osoba koje ostanu bez posla pred penziju

Partije: Naša stranka | Oblasti: Socijalna politika

Pokrenuti posebne programe za zapošljavanje osoba koje ostanu bez posla pred penziju ili u zrelim godinama, kako bi se iskoristilo stečeno radno iskustvo, ali i kompletirao radni vijek od 40 godina i dosegla mogućnost penzionisanja.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Upravni odbor Federalnog zavoda za zapošljavanje je na sjednici održanoj 23.5.2023. godine donio Odluku o usvajanju programa „Obuka za tržište rada 2023“. Cilj Programa je uključiti 500 nezaposlenih osoba prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH u programe obuke kod poslodavaca, a kako bi stekli dodatna znanja i vještine i povećali svoju zapošljivost.

Navedeni program realizuje se i u 2024. godini pod nazivom Obuka za tržište rada 2024” čiji je cilj uključiti najmanje 800 nezaposlenih osoba prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH. Za realizaciju Programa predviđena su sredstva u iznosu od 800.000 KM.


Federalni zavod za zapošljavanje je 16.3.2023. godine objavio “Program sufinansiranja zapošljavanja 2023” u kojem je kao mjera navedena “Nova mogućnost 2023” kojom se omogućilo zapošljavanje osoba u dobi 40 i više koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih u FBiH, bez obzira na spol i stručnu spremu. Cilj ove mjere je da se nezaposlenim osobama koje su u izuzetno lošoj situaciji na tržištu rada olakša integracija i prekine dugotrajna nezaposlenost, u skladu sa njihovim potrebama. Mjesečni iznos sufinansiranja je 600 KM u trajanju od šest mjeseci i 600 KM u trajanju od 12 mjeseci.

Isti program je nastavljen i u 2024. godini te je poziv za njega objavljen 11.3.2024. godine pod nazivom “Program sufinansiranja zapošljavanja 2024”. Mjesečni iznos sufinansiranja za 2024. godinu iznosi 700 KM u trajanju od šest mjeseci i 700 KM u trajanju od 12 mjeseci. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!