Započeto

Programi prekvalifikacije i dokvalifikacije

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Obrazovanje

Pokretanje novih programa prekvalifikacije i dokvalifikacije i projekata cjeloživotnog učenja.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade KS zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2023-2026.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je 11.5.2023. godine Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanja strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo za čiju realizaciju je obezbijeđen 21.266.000 KM, a kojim je predviđeno zapošljavanje 3.332 osobe. 

Kako se navodi, u pitanju su programi javnih radova, sufinansiranja samozapošljavanja osoba do 35 godina života radi pokretanja vlastitih biznisa, sufinanasiranja zapošljavanja osoba starijih od 50 godina, kao i žena starijih od 40 godina. Predviđen je i Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca, te Program sufinansiranja zapošljavanja medicinskih sestara – tehničara, a svim programima bit će obuhvaćeni i pripadnici boračke populacije, i to šehidskih porodica, maloljetnih demobilisanih boraca, te pripravnici.

Kako je na zvaničnoj stranici Vlade KS objavljeno, na sjednici održanoj 1.6.2023. godine, Vlada KS usvojila je Program mjera za poticaj zapošljavanja braniteljske populacije, kao i Program mjera za sufinansiranje održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama s područja Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

Tim povodom ministar za boračka pitanja u KS Omer Osmanović pojasnio je da navedene mjere, uključuju i zapošljavanje članova porodica branitelja, prijavljenih na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, ali i održavanje već postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama. Za realizaciju ovih programa, kojim se planira zaposliti 45 novih osoba, iz Budžeta KS za 2023. godine izdvojeno je 605.000 KM.

Ministarstvo za boračka pitanja KS, putem zvanične stranice, saopćilo je 20.7.2023. godine da u prihvaćene aplikacije 44 poslodavca, od čega 32 poslodavca po prvi put apliciraju na Javni poziv u sklopu Program mjera za poticaj zapošljavanja. Ukupno 55 pripadnika braniteljske populacije i članova njihovih porodica zapošljeno je na šestomjesečni period. Ministar Osmanović potpisao je 29.7.2023. godine ugovore o dodjeli sredstava s poslodavcima koji su ispunili kriterije ovih javnih poziva.

Informacija o realizaciji Programa mjera za poticaj zapošljavanja braniteljske populacije u Kantonu Sarajevo i Programa mjera sufinansiranja održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama sa područja Kantona Sarajevo za 2023. godinu našla se na dnevnom redu 9. sjednice Vlade KS, održane 24.1.2024. godine. Više informacija o ovoj stavci dnevnog reda nije moguće pronaći pa tako ne postoji uvid u efikasnost ovih programa. 

Prema Prijedlogu budžeta KS za 2024. godinu, za stavku “Transfer za podsticaj zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica” određena su sredstva u iznosu od 400.000 KM. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!