Započeto

Programi pomoći održivom povratku

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Socijalna politika

Programi pomoći održivom povratku u i van Kantona Sarajevo.

Obrazloženje

Tokom druge godine mandata 2022-2026 Vlade KS zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2023-2026.

Nakon što je krajem marta 2023. godine usvojen budžet KS za 2023. godinu, na poziciji Raseljena lica i izbjeglice planirana su sredstva u iznosu od 3.290.000 KM, a iz ovih sredstava, između ostalog, planirana je podrška održivom povratku u i van Kantona Sarajevo.

Početkom maja 2023. godine ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković održala je sastanak s potpredsjednikom Republike Srpske, Ćamilom Durakovićem o temi održivog povratka u taj bh. entitet i projektima koje može pomoći Vlada Kantona Sarajevo. Ministrica Pavić Pečenković je, kako se navodi u saopćenju, istakla da su usvojenim prijedlogom Budžeta iz ovog ministarstva preraspoređena dva miliona KM na Ured za Srebrenicu koji se osniva u skladu s posebnim kantonalnim zakonom, te da očekuje da će i ta sredstva u toku ove godine biti izdvojena za projekte od izuzetne važnosti za stanovništvo cijele te regije.

Ukupno 1.150.000 KM izdvojeno je za stavku “Raseljena lica i izbjeglice” u Prijedlogu budžeta KS za 2024. godinu, koja se raspoređuju za zdravstvenu zaštitu raseljenih lica, Projekat CEB II, readmisiju, Projekat podrške održivom povratku u KS te unutrašnje uređenje stanova u zgradi I.G.Kovačića, općina Novo Sarajevo za interno raseljene porodice. 

U sklopu Projekta podrške održivom povratku van KS provode se i zajednički projekti sa ostalim nivoima vlasti podrške, za koje je izdvojeno 450.000 KM u Prijedlogu budžeta za 2024. godine

Prema Odluci o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele tekućih transfera Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice za 2024. godinu, usvojenoj u martu 2023. godine, za projekat podrške održivom povratku van KS izdvojeno je 300.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!