Započeto

Procvat zelene ekonomije

Partije: BH Zeleni | Oblasti: Ekonomija

BH Zeleni će se zalagati za sistemski pristup ublažavanju klimatskih promjena i prilagođavanju na njih, procvat zelene ekonomije, dekarbonizaciju energetskog sistema i smanjenje potrošnje energije u zgradarstvu, razvoj u oblasti mobilnosti, čistoće voda, zrak i tlo, očuvana raznolika živa i neživa priroda, zdrava, sigurna i lokalno proizvedena hrana i prirodan način korištenja šuma.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata 2022-2026, Vijeće ministara BiH provodilo je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program BH Zeleni

Na svojoj 3. sjednici, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Strategiju prilagođavanja klimatskim promjenama i niskoemisijskog razvoja Bosne i Hercegovine za period 2020–2030. godina, koja predstavlja sveobuhvatan sistemski okvir za rješavanje izazova klimatskih promjena s kojima se BiH suočava.

Na 5. sjednici Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31.12.2023. godine.

Na 4. vanrednoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojilo je Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za period 2023. – 2025. godine. Strukturne reforme sadržane u ovom programu, u skladu sa smjernicama Evropske komisije, organizirane su u 13 područja i uključuju zelenu tranziciju.

Vijeće ministara BiH podržalo je 26.6.2023. prijedlog odluke o zaduženju kod IBRD-a od 50 miliona američkih dolara za projekt unapređenja kvaliteta zraka u Federaciji BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!