Započeto

Pravična i transparentna raspodjela javnih sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Zdravstvo

Osigurati uvjete da Zavod zdravstvenog osiguranja KS, počne sa pravičnom i transparentnom raspodjelom javnih sredstava, a u skladu sa planiranim i stvarno pruženim uslugama.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) uvodi novi transparentni sistem praćenja e-UPUTNICA, koji će omogućiti značajnu uštedu vremena i transparentnost, saopćeno je 22.2.2024. godine na stranici ZZOKS.

Ovaj sistem će omogućiti građanima/kama jednostavniji pristup zdravstvenoj zaštiti i niz benefita za osiguranike poput: značajne uštede vremena; javno dostupne informacije uz poštovanje sigurnosnih protokola za zaštitu ličnih podataka; transparentne liste; izbjegavanje višestrukog naručivanja; direktno naručivanje iz ordinacija; osigurava jednak pristup zdravstvenim uslugama za sve osiguranike; koristi od uvođenja transparentnih lista čekanja pomažu i zdravstvenim ustanovama, omogućavajući im bolje upravljanje listama, praćenje kretanja pacijenata te analitičko i statističko praćenje pružanja usluga; unapređenje organizacije, efikasnosti i iskorištenosti resursa zdravstvenih ustanova; uvođenje novih tehnologija olakšava komunikaciju između pacijenata i ustanova i transparentan sistem izvještavanja pruža uvid u cjelokupno stanje naručivanja u KS, navedeno je na stranici ZZOKS.


Skupština KS je na 11. radnoj sjednici usvojila izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu. Većina skupštinskih zastupnika je Izvještaj ocijenila vrlo afirmativnim, prepoznavajući u njemu brojne nove programe u sistemu zdravstvene zaštite, od uvođenja HPV vakcina, finansiranja biomedicinski potpomognute oplodnje, te povećavanja finansiranja postojećih prava iz različitih oblasti liječenja i tretiranja 428.000 osiguranika Zavoda u Kantonu Sarajevo, saopćeno je 20.2.2024. godine na stranici ZZOKS.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!