Započeto

Povećanje socijalnih naknada u KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Socijalna politika

Određivanje i redefiniranje cijena socijalnih usluga i povećanje socijalnih naknada u KS.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022–2026. Vlade KS zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2023-2026.

Samo dva dana prije nego što je formirana aktuelna Vlada KS, tadašnja kantonalna ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice donijela je instrukciju na osnovu koje se od marta 2023. godine isplaćuju uvećane porodiljske i hraniteljske naknade. Shodno tome, hraniteljske naknade i naknade za izdržavanje hranjenika bile su uvećane za 11 posto, a prosječna plata za porodilje u radnom odnosu i nezaposlene porodilje iznosila je 1.114 KM.


Pod stavkom “IV – Pregled rodno odgovornih projekata koji se finansiraju iz Budžeta Kantona Sarajevo” u Prijedlogu budžeta u KS za 2024. godinu navedeno je da se, između ostalog, za programe socijalne zaštite planira izdvojiti do 20 miliona KM. Unutar programa socijalne zaštite planira se, kako se navodi u Prijedlogu budžeta, skup mjera i aktivnosti koje su usmjerene na preveniranje i otklanjanje stanja socijalne nesigurnosti pojedinih kategorija stanovništva – zaštita žrtava nasilja u porodici – sa izdvajanjima do 150.000 KM. Ova sredstva usmjerena su ka radu sigurnih kuća, prevenciji i otklanjaju socijalne nesigurnosti i slično. 

U Prijedlogu se također navodi da se za stavku “Zaštita porodice sa djecom” izdvaja ukupno 87.220.726 KM. Ovaj iznos usmjerava se za sredstva koja se isplaćuju korisnicima koji su u skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom KS, dječiji dodatak za vrijeme redovnog studiranja, dodatak na djecu za troje i više djece bez cenzusa, za svako dijete, jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta te dodatna novčana pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci i dodatne ishrane za majku dojilju.


U aprilu 2024. godine, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić-Pečenković potvrdila je da su od 1. marta 2024. godine povećane osnovice za utvrđivanje novčanih i drugih materijalnih davanja koja se tiču socijalne zaštite i zaštite porodice s djecom.

Pavić-Pečenković istakla je da osnovica sada iznosi 800 KM, što predstavlja povećanje od 6,67% u odnosu na prethodne tri godine. Novčana pomoć ženama/majkama koje nisu u radnom odnosu povećana je za 147 KM i iznosi 1.261 KM. Također, jednokratne novčane pomoći za opremu beba uvećane su za 25 KM i iznose 400 KM. Nadalje, naknade za izdržavanje hranjenika s novim povećanjem iznose 378,30 KM.

Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice 11.4.2024. godine potvrdili su da su od 1.3.2024. godine povećane se osnovice za utvrđivanje novčanih i drugih materijalnih davanja koja se tiču socijalne zaštite i zaštite porodice sa djecom. Osnovice su povećane za 6.67% te sada iznose 800 KM. Ovim povećanjem, kako navode iz Ministarstva, naknade umjesto plaće ženama/majkama, kao i novčana pomoć ženama/majkama koje nisu u radnom odnosu, povećane su za 147 KM i sada iznose 1.261,00 KM. Dodatno, jednokratne novčane pomoći za opremu beba su uvećane za 25 KM i iznose 400 KM, dok naknade za izdržavanje hranjenika iznose 378,30 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!