Započeto

Povećanje sigurnosti saobraćaja i kvalitete transportnog sistema kroz legislativu

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Sigurnost u saobraćaju – izrada i usvajanje zakonskih i podzakonskih akata sa fokusom na povećanje sigurnosti saobraćaja i kvalitete transportnog sistema.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Nakon saobraćajne nesreće u centru Sarajeva koja se desila 26.5.2023. godine, u kojoj su život izgubile dvije osobe, izabrani i imenovani dužnosnici zakonodavne i izvršne vlasti Kantona Sarajevo najavili su brojne mjere za poboljšanje sigurnosti saobraćaja u ovom kantonu.

Prvo je 28. maja održana vanredna sjednica Vlade KS, a po tom i hitna sjednica Skupštine KS 9. juna 2023. godine, na kojoj je razmatrana informacija o sigurnosti u saobraćaju, a doneseni su i brojni zaključci među kojima su i izmjene zakonskih regulativa. 

Kako je navedeno u zaključcima Ministarstvo saobraćaja KS zaduženo je da Vladi dostavi prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo u skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH i EU regulativom. Osim toga Vlada Kantona Sarajevo je zadužena da hitno krene u realizaciju mjera iz Studije o identifikaciji opasnih mjesta i dionica na primarnoj mreži saobraćajnica u Kantonu Sarajevo, kao i da formira komisiju koja će preispitati opću vidljivost na značajnim saobraćajnicama sa ciljem unapređenja i poboljšanja sigurnosti učesnika u saobraćaju. 

Također među zaključcima su i mjere kojima mi trebalo biti omogućeno trajno oduzimanje motornih vozila za povratnike u činjenju težih saobraćajnih prekršaja, hitna izrada Strategije  sigurnosti cestovnog saobraćaja i druge.  

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!