Započeto

Povećanje energetske učinkovitosti i sigurnosti

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Ekonomija

Ciljevi politika povećanja energetske učinkovitosti jesu ostvarivanje koristi za okoliš, smanjenje emisije stakleničkih plinova, poboljšanje energetske sigurnosti i sniženje troškova energije. To ćemo rješavati kroz zakonodavstvo, definirajući standarde i norme izgradnje infrastrukturnih sustava, energetskih objekata i korištenja uređaja.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Na 4. sjednici Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo je jednoglasno Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Vijeće ministara 26.6.2023. godine utvrdilo je Prijedlog sporazuma o zajmu za Projekt unapređenja kvaliteta zraka između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, vrijedan 50 miliona američkih dolara.

Vijeće ministara BiH je 7.12.2023. godine donijelo Odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva kojom se uređuje tržište naftnih derivata u Bosni i Hercegovini i preuzimaju odgovarajuće EU direktive u ovoj oblasti. Kako se navodi u saopštenju, podizanje kvaliteta benzinskih i dizelskih goriva i smanjenje količine sumpora u određenim tečnim gorivima pozitivno će utjecati na kvalitet zraka i zdravlje ljudi te doprinijeti ispunjavanju obaveza iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice.

Na sjednici održanoj 12.12.2023. Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, prihvatilo je Inicijativu i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Energetska efikasnost javnih zgrada u Tuzlanskom kantonu) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan osam miliona eura.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!