Nije započeto

Povećanje broja linija u željezničkom saobraćaju

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

Povećanje broja linija, olakšice i liberalizacija tržišta željezničkog transporta smanjit će količinu emisija koje transportni sektor stvara, ojačati javna preduzeća i ponuditi sigurnu alternativu drumskom saobraćaju.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Kako je iz Željeznica FBiH potvrđeno za Istinomjer u aprilu 2024. godine tokom prve godine mandata Vlade FBiH nije došlo do proširenja linija u željezničkom saobraćaju.

Putnički vozovi trenutno saobraćaju na sljedećim linijama: Čapljina-Sarajevo-Čapljina, Pazarić-Sarajevo-Pazarić, Sarajevo-Visoko-Sarajevo, Sarajevo-Zenica-Sarajevo , Sarajevo-Maglaj—Sarajevo i Zenica –Maglaj-Zenica.

Pored toga, u ljetnoj sezoni od 01.06. do 01.09.2024. godine, u dane petak, subota i nedjelja  saobraćat će  voz na liniji Sarajevo-Ploče-Sarajevo. Identična situacija bila je i u Redu vožnje ŽFBiH za 2022/2023. godinu, a sezonski voz Sarajevo-Ploče-Sarajevo, saobraćao je od 02.06.do 27.08.2023. godine, takođe samo petkom, subotom i nedjeljom.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!