Započeto

Poticanje samozapošljavanja

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

Neophodno je jačanje realnog i privatnog sektora, kao i poticaji intenziviranju samozapošljavanja i pokretanja vlastitih preduzeća.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Početkom 2023. godine, a prije nego je formirana aktuelna Vlada FBiH, Federalni zavod za zapošljavanje raspisao je za javne pozive učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2023 i Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2023.

Također, prije formiranja aktuelne federalne vlade osigurano je i 320.000 KM za podršku start-up kompanijama i mladim poduzetnicima kroz usluge poslovne podrške. Radi se o uslugama poslovne podrške vezane za digitalizaciju poslovnih procesa, jačanje poduzetničkih vještina i tehnoloških kapaciteta za poslovnu inkubaciju, uspostavljanje novih ili jačanje postojećih programa obuke i mentorstva za start-upove i mlade poduzetnike, te  podršku za razvoj poslovanja, unapređenje konkurentnosti i uvođenje inovativnih poslovnih modela. Informacije o tada najavljenom javnom pozivu nije moguće pronaći.

Početkom jula 2023. godine donesena je Odluku o utvrđivanju rang liste potencijalnih korisnika po Programu – Podrška razvoju start-up (početnog biznisa) povratnika za 2023. godinu. 

Podsjećamo, radi se o programima koje je realizirala prethodna federalna vlada u posljednjih nekoliko godina.

Sredinom jula 2023. godine u sjedištu Vlade Federacije BiH je, u organizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, upriličeno potpisivanje i dodjela ugovora za podršku razvoju početnog biznisa u povratničkim sredinama u ukupnoj vrijednosti od 843.941 KM. Kako su naveli iz federalne vlade, radi se o podršci projektima koje resorno ministarstvo, nakon provedenog Javnog poziva, finansira putem programa “Podrška razvoju start-up (početnog biznisa) povratnika”.

Dalje se navodi da se na “ovogodišnji Javni poziv prijavilo 85 subjekata, većinom iz RS, te općina Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac iz Federacije BiH”, a federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica podržalo je 59 poslovnih ideja.

Resorni ministar Nerin Dizdar je istakao da se radi se o najvećem iznosu do sada, te da će u prosjeku povratnički start up-ovi dobivati 15.000 KM.

Dopremijer Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović poručio je da su podrška samozapošljavanju, otvorenje novih radnih mjesta i održiv povratak strateška odrednica Vlade Federacije BiH u ovom sazivu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!