Započeto

Poticanje samozapošljavanja

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

Neophodno je jačanje realnog i privatnog sektora, kao i poticaji intenziviranju samozapošljavanja i pokretanja vlastitih preduzeća.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

U organizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu 17.7.2023. godine potpisani su i dodijeljeni ugovori za podršku razvoju početnog biznisa u povratničkim sredinama u ukupnoj vrijednosti od 843.941 KM. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica podržalo je 59 poslovnih ideja, a ugovore sa korisnicima potpisao je ministar Nerin Dizdar.


U 2024. godini, zaključno sa 30. aprilom Federalni zavod za zapošljavanje pokrenuo je sljedeće programe samozapošljavanja:

Program sufinansiranja samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede 2024
Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2024

Program Start up – Druga prilika 2024


Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović i rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera potpisali su 1.8.2023. godine Aneks Sporazuma o provođenju projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta”. Ovaj projekat implementira UNDP u saradnji sa Vladom Kraljevine Norveške.

Za provedbu ovog projekta čija ukupna vrijednost iznosi 270.000 KM Vlada FBiH raspodijelila je 150.000 KM iz budžeta FBiH, a dodatnih 120.000 KM donatorskih sredstava osigurano je na osnovu sporazuma između Federalnog ministarstva i UNDP-a. Kako je navedeno u saopštenju od 21.9.2023. godine, svrha projekta je poticanje uspostavljanja novih i osnaživanje postojećih usluga poslovne podrške usmjerene prvenstveno na start-up kompanije i mlade poduzetnike u oblasti digitalizacije poslovnih procesa, razvoja poslovanja, unapređenja konkurentnosti i uvođenja inovativnih poslovnih modela.

U januaru 2024. godine u okviru projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” dodijeljena su grant sredstva u iznosu 131.250 KM u cilju poticanja novih i/ili osnaživanja postojećih usluga poslovne podrške usmjerene prvenstveno na start-up kompanije i mlade poduzetnike.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!