Započeto

Poticanje povratka hrvatske dijspore

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Socijalna politika

Na temelju demografskog stanja i prostornog razmještaja Hrvata u BiH temeljni ciljevi nacionalne (hrvatske) populacijske politike jesu brojčani porast, pomlađivanje stanovništva i smanjenje iseljavanja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Javne politike ustrajno ćemo nastaviti provoditi u sljedećim područjima djelovanja: Poticanje povratka hrvatske dijaspore. (…)

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica raspisalo je Javni poziv za podnošenje prijava za sufinansiranje investicijskih projekata iseljeništva u povratničkim sredinama na prostoru BiH. Poziv je raspisan za područja srednje razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih općina i gradova u skladu sa indeksom razvijenosti Federalnog zavoda za programiranje razvoja. Planirana sredstva za sufinansiranje investicijskih projekata u skladu sa ovim javnim pozivom iznose ukupno 600.000 KM

Cilj Javnog poziva je podržati realizaciju investicijskih projekata pokrenutih od strane poduzetnika iz bh. iseljeništva radi ekonomskog osnaživanja povratnika u povratničkim mjestima, te animiranje građana/ki koji imaju boravište van države da daju doprinos ekonomskom napretku FBiH i BiH. 

Vrijednost sufinansiranja jednog investicijskog projekta od strane ministarstva će iznositi do 150.000 KM. Izabrani investitori preuzimanju obaveze da najmanje 70 posto svog ulaganja realizuju u novcu, što će dokazati potvrdom ovlaštene finansijske institucije (banke) o izvršenom transferu kapitala u Bosnu i Hercegovinu, prilikom potpisivanja sporazuma o dodjeli sredstava po ovom javnom pozivu. Preostalu vrijednost realizuju kroz ulaganje u objekte, opremu, obuku radnika, te licenciranje/certificiranje.

“Podsjećam da prema službenim podacima, na račune u BiH iz inostranstva godišnje biva uplaćeno blizu 4 milijarde KM, ne računajući novčanu pomoć koja se doznači mimo bankarskog sistema. To je ogroman ekonomski potencijal koji ujedno potvrđuje da naši državljani u iseljeništvu imaju želju i opredijeljenje da doprinose ekonomskoj stabilnosti BiH”, kazao je ministar Federalnog ministarstva raseljenih osoba i povratnika Nerin Dizdar.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!