Zaustavljeno

Poticanje kulturnih i umjetničkih aktivnosti mladih

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Obrazovanje

Poticanje kulturnih i umjetničkih aktivnosti mladih, kao i olakšice za preduzeća i institucije koje potiču i podržavaju ove aktivnosti.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade KS aktivnosti na realizaciji datog obećanja su zaustavljene.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Za Javnu ustanovu Pozorište mladih, Budžet Kantona Sarajevo za 2023. godinu, objavljen 3.4.2023. godine predviđa sredstva u iznosu od 2.130.254 KM.

Iako na ispunjenju prvog dijela ovog obećanja nisu zamijećene značajne aktivnosti, tokom prvih 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo održana je nekolicina kulturnih aktivnosti koje su podržane sredstvima Vlade KS: muzički festival “Garden of Dreams”, specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice!”, te kulturna manifestacija “Baščaršijske noći”. Sve tri manifestacije imale su programe privlačne mladim ljudima, a za veći dio njih obezbijeđen je i besplatan ulaz za sve zainteresovane građane i građanke (studenti Univerziteta u Sarajevu mogli su ostvariti značajne popuste na kupovinu ulaznica za događaje koji nisu bili besplatni, čime su ovi događaji učinjeni pristupačnijim za mlade).

Pored nabrojanih događaja, Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog Ministarstva kulture i sporta, 25.5.2023. godine dala saglasnost određenim javnim ustanovama kulture da izvrše prijem u radni odnos devet radnika na neodređeno i određeno vrijeme. Od toga, planirano je da se u JU Kamerni teatar 55 popune tri upražnjena radna mjesta, dva na neodređeno i jedno na određeno vrijeme, dok je za JU MES – Međunarodni teatarski festival – Scena MESS data saglasnost za popunjavanje jednog radnog mjesta na neodređeno vrijeme. JU Sarajevska filharmonija odobrena su dva radna mjesta na određeno vrijeme, a u JU Narodno pozorište Sarajevo dva radna mjesta na neodređeno vrijeme. Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa i prirodnog naslijeđa također je data saglasnost za popunu jednog radnog mjesta.

Ovim upošljavanjima ispunit će se zahtjevi za optimalnom popunjenošću nedostajućih kadrova u javnim ustanovama kulture, te će na ovaj način menadžmentima ustanova omogućiti bolju organizaciju posla i njihov kvalitetniji rad, poručeno je iz Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda je 31.5.2023. godine potpisao ugovore o dodjeli sredstava za sufinansiranje šest ustanova kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu za 2023. godinu, čime su Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, Historijskom muzeju BiH, Umjetničkoj galeriji BiH, Kinoteci Bosne i Hercegovine, te Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, kao i Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH dodijeljena sredstva iz budžeta Ministarstva kulture i sporta u ukupnom iznosu od 850.000 KM. “Trajno rješavanje statusa ustanova kulture od značaja, kao i proširenje njihove liste bit će prioritet Ministarstva u narednom periodu”, izjavio je tom prilikom ministar Magoda.

Napomena 1.12.2023. godine: Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je 15.11.2023. godine Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo kojom je imenovan novi saziv kantonalne Vlade. Na čelu Vlade KS ostao je premijer Nihad Uk i osam ministara i ministrica, dok su četiri ministarstva dobila novo rukovodstvo.

U mandatu koji je počeo 24. marta 2023. godine i trajao do 25.10.2023. godine Istinomjer je pratio 166 mjera iz dokumenta “Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026”. Prilikom imenovanja nove Vlade KS predstavljen je i novi program “Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026” u kojem su se desila određene izmjene, no 87% obećanja u oba programa su identična.

Obećanja koja su dio programa prethodne skupštinske, a nisu se našla u programu nove skupštinske većine ocijenjena su kao zaustavljena, te će na kraju mandata Vlade KS biti provjereno da li su aktivnosti provođene na ispunajvanju tih obećanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!