Započeto

Poticajni okvir za rast postojećih i otvaranje novih preduzeća

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Ekonomija

Promicat ćemo javne politike koje izravno kreiraju poticajniji okvir i okruženje za rast postojećih i otvaranje novih poduzeća.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Na održanoj drugoj sjednici Vijeća ministara BiH 9.2.2023. godine Vijeće ministara BiH utvrdilo je Nacrt međunarodnog sporazuma između Evropske unije (EU), s jedne strane, i BiH, s druge strane, o učešću BiH u programu Unije pod nazivom Program jedinstvenog tržišta (Single Market Programme).

Glavni ciljevi ovog programa su: povećanje efikasnosti jedinstvenog tržišta; podrška preduzećima, pogotovo malim i srednjim; razvoj visokokvalitetnih evropskih standarda; jačanje i zaštita potrošača; unapređenje zdravlja ljudi, životinja i biljaka te dobrobit životinja, kao i uspostavljanje okvira za finansiranje visokokvalitetnih statistika.

Na 25. redovnoj sjednici 3.10.2023. godine VM BiH je utvrdilo Prijedlog odluke o ratifikaciji Međunarodnog sporazuma između Evropske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o učestvovanju Bosne i Hercegovine u programu Unije pod nazivom Program jedinstvenog tržišta. Navodi se da je MVP BiH zadužuje da Prijedlog odluke dostavi Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, radi njezinog donošenja. Na 10. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 29.12.2023. godine, ovaj sporazum je zvanično ratificiran.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!