Započeto

Poticaji za poljoprivredna gazdinstva, obrte i poduzeća

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Ekonomija

Poticajnim mjerama sa svih razina vlasti podržavati ćemo razvoj tehnološki konkurentnih i održivih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, obrta i poduzeća. Pametnim lociranjem poduzetničkih zona otvorit će se prostor za umrežavanje različitih vrsta poduzetništva te korištenje zajedničke sinergije.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Vlada Federacije BiH utvrdila je početkom jula 2023. godine izmjene i dopune budžeta FBiH za 2023. godinu kojim su, pored ostalog, povećana i sredstva poticaja za poljoprivredu u iznosu od 2,5 miliona KM, čime je iznos agrarnog bužeta povećan na 166,5 miliona KM. Rebalans je usvojen krajem oktobra 2023. godine. Poticaji za poljoprivredu u Budžetu FBiH za 2024. godinu usvojenom 25. januara 2024. godine viši su za 8,5 miliona te iznose 175 miliona KM.


U aprilu 2023. godine, a prije nego je formirana aktuelna Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, usvojen je Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele “Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu”, utvrđenih federalnim budžetom za 2023. godinu, u iznosu od 164.000.000 KM. Javni pozivi raspisani su također u aprilu, prije formiranja aktuelnog saziva vlade FBiH, a potencijalna rang lista korisnika grant sredstva tekućih transfera za 2023. godinu objavjena je sredinom jula 2023. godine

Krajem marta 2024. godine Vlada je usvojila Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele „Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu“, iz Budžeta FBiH za 2024. godinu, a koji iznose 175 miliona KM. 


Sredinom jula 2023. godine u sjedištu Vlade Federacije BiH je, u organizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, upriličeno potpisivanje i dodjela ugovora za podršku razvoju početnog biznisa u povratničkim sredinama u ukupnoj vrijednosti od 843.941 KM. Kako su naveli iz federalne vlade, radi se o podršci projektima koje resorno ministarstvo, nakon provedenog Javnog poziva, finansira putem programa “Podrška razvoju start-up (početnog biznisa) povratnika”.

Dalje se navodi da se na ovogodišnji Javni poziv prijavilo 85 subjekata, “većinom iz RS, te općina Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac iz Federacije BiH”, a federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica podržalo je 59 poslovnih ideja.

Resorni miistar Nerin Dizdar je istakao da se radi se o najvećem iznosu do sada, te da će u prosjeku povratnički start up-ovi dobivati 15.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!