Započeto

Poticaj djece za bavljenje sportom

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Obrazovanje

Poseban naglasak stavit će se na razvoj programa poticanja djece za bavljenje sportom.

Obrazloženje

Tokom prve godine dana rada Vlade FBiH zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević 22.6.2023. godine održala je sastanak s predstavnicima Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Predstavničkog doma Parlamenta FBiH te predstavnicima Školskog sportskog saveza u FBiH. Na sastanku su predstavnici Školskog sportskog saveza FBiH upućeni na udruživanje saveza i klubova iz svih kantona Federacije s ciljem registracije krovnog Saveza školskog sporta FBiH, a resorno ministarstvo je iskazalo spremnost pružiti svu potrebnu pomoć pri realizaciji dogovorenih aktivnosti.

Uz pokroviteljstvo Federalnog ministarstva kulture i sporta i u saradnji sa Olimpijskim komitetom BiH, u prvoj polovini jula ove godine, takmičenjima u Bihaću, Zenici, Srebrenici, Brčkom, Tuzli i Sarajevu okončana je ovogodišnja Turneja radosti Plazma Sportskih igara mladih. U okviru projekta posjećeno je 46 gradova i opština širom BiH.

U Budžetu FBiH za 2024. godinu izdvojena su sredstva u iznosu od 200.000 KM za Sportske igre mladih. 

Početkom marta 2024. godine organiziran je sastanak ministrice Vlaisavljević s predstavnicama udruga „Mladi heroji“ i „Ambasadori olimpijskih planina“, Amrom Bubicom i Selmom Bojičić. Kako se navodi, tema sastanka bila je  ideja o suradnji spomenutih udruga s Ministarstvom, s ciljem uključivanja djece s poteškoćama u razvoju u sportske aktivnosti prilagođene njihovim potrebama. Ministrica Vlaisavljević je istakla spremnost FMKS da pruži punu potporu ovakvih aktivnostima. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!