Započeto

Posebni programi podrške za razvoj turističkog sektora

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Ekonomija

Kroz proračune svih razina vlasti kreirati posebne programe podrške za razvoj IT i turističkog sektora, jer su ovi sektori prepoznati, u smislu potencijala, da u kratkom vremenskom roku mogu stvoriti dodatna, bolje plaćena, radna mjesta.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

U nastojanjima da unaprijedi turističke inicijative, 2023. godine Federalno ministarstvo okoliša i turizma dodijelilo je dva miliona KM za razvoj turizma, od čega je million raspoređen za sufinasiranje 85 projekata pristiglih kroz javni poziv. Javni poziv imao je pet programa čiji je cilj poticanje turističkih i ugostiteljskih događanja kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou, te podršku pružateljima smještaja u ruralnim područjima i ugostiteljskim profesionalcima koji posluju u ruralnim regijama.

Dodijeljena sredstva također su uključivala sufinansiranje projekata promocije destinacija relevantnih za turizam. Kroz ovaj  program podržano je brendiranje određenih mjesta, događaja i proizvoda s ciljem jačanja turističke ponude. Cilj je povećati privlačnost turističkih destinacija i stvoriti trajan utjecaj na industriju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!