Nije započeto

Pokrenuti projekti izgradnje javnih domova za starije osobe i povećanje njihovih kapaciteta

Partije: Naša stranka | Oblasti: Socijalna politika

Naša stranka je stava da se ova oblast mora regulirati na način da se uvede stabilnost na tržištu i zaustavi rast cijena kojeg diktiraju ograničenost kapaciteta javnih ustanova i povećana potražnja u privatnim smještajima.Smatramo da se moraju pokrenuti projekti izgradnje javnih domova za starije osobe i povećanje njihovih kapaciteta kako bi se osigurao dovoljan broj mjesta i cijene se stavile pod kontrolu. Ovi domovi se trebaju praviti na prikladnim lokacijama koje će ponuditi dovoljnu povezanost s gradom i urbanim sadržajima, a u isto vrijeme osigurati mirno i ugodno okruženje. Domovi moraju biti adekvatno regionalno rasprostranjeni kako bi se pristupačnost socijalne skrbi osigurala svima.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić 6.5.2023. godine posjetio je svih pet ustanova socijalne zaštite iz nadležnosti ovog ministarstva. Jedna od posjećenih ustanova je i Ustanova iz djelokruga socijalne zaštite – Ljubuški, odnosno Starački dom Ljubuški.  Ministar Delić je s članovima uprave ovih ustanova razgovarao o aktuelnim pitanjima, ali i srednjeročnim i dugoročnim planovima, te programima rada ustanova. 

Ovom prilikom istaknuto je da će se posebna pažnja i briga posvetiti rješavanju svih detektiranih izazova, a koji podrazumijevaju usklađivanje rada ustanova sa postojećim zakonskim normativima u oblasti reguliranja mjera i standarda rada, te socijalne, zdravstvene i svih drugih vidova zaštite štićenika ustanova, ali i proširenja kapaciteta i usklađivanja prostora u kojem borave štićenici sa savremenim standardima.

Ovom prilikom dodatno je istaknuto da Ministarstvo ubrzano radi na pripremama mjera i standarda rada ovih ustanova koje trebaju značajno unaprijediti usluge u ustanovama socijalne zaštite, te najavio i pripremu novih zakonskih normativa i strateških akata neophodnih za poboljšanje životnog standarda korisnika socijalnih usluga. 

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić 25.5.2023. godine posjetio je Dom za stare osobe u Zenici u kojem došlo do požara i pri tome nastala određena materijalna šteta. Ovom prilikom, ministar Delić kazao je da će Ministarstvo snositi dio troškova obnove Doma, međutim naglasio je da u 2023. godini ministarstvo ima naslijeđeni budžet koji ne ostavlja puno prostora  za neplanirana izdvajanja. 

Početkom 2023. godine saopšteno je da su federalnom ministarstvu rada i socijalne politike u rebalansu budžeta za 2023. godinu odobrena sredstva za podršku projektima i aktivnostima u oblasti zadovoljavanja egzistencijalnih potreba socijalno ugroženog stanovništva, unaprjeđenja kvaliteta usluga socijalnog zbrinjavanja i stručne podrške, ublažavanja posljedica energetske krize i poskupljenja energenata, te programa unaprjeđenja stručnih i organizacijskih kapaciteta u sistemu socijalne i dječije zaštite. U okviru ovog programa podržan je i Dom za stara lica u Zenici.

Ipak nisu zabilježene aktivnosti na izgradnji novih i proširenju kapaciteta postojećih domova.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!