Započeto

Pojačan fokus na zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa

Partije: Naša stranka | Oblasti: Obrazovanje

Pojačat ćemo fokus na zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa. Svjedočimo svakodnevnom uništavanju i zapuštanju već proglašenih nacionalnih spomenika. Potrebno je donijeti zakon o kulturnoj baštini kojim ćemo zaštititi naše spomenike i razviti sve potrebne metode zaštite, od nadležne institucije, izrade baza podataka, arheoloških istraživanja, digitalizacije građe, kao i osmisliti modele finansiranja.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Kako je sredinom jula 2023. godine saopšteno iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u 2023. godini osigurana su sredstva za institucije nauke i kulture od značaja za BiH u ukupnom iznosu od 1,1 milion KM. Ugovori su potpisani sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH (550.000 KM) i Zemaljskim muzejom BiH (270.000 KM) te Kinotekom BiH i Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica u BiH (po 90.000 KM). Također, ugovor u vrijednosti od 100.000 KM potpisan je i sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH za podršku u realizaciji II. faze projekta izrade Portala „Baština ANU BiH“. 

Na 13. sjednici Vlade FBiH, održanoj 7.9.2023. godine donesena je Odluka kojom se usvaja Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava „Subvencije javnim poduzećima – Sufinanciranje rada Javnog poduzeća Filmski Centar Sarajevo za očuvanje i zaštitu filmske građe“. Kako se navodi, za sufinanciranje rada Javnog poduzeća Filmski Centar Sarajevo bit će izdvojeno 200.000 KM. Ugovor o dodjeli ovih sredstava potpisala je ministrica Vlaisavljević sa direktoricom JP FCS Ines Tanović 20.9.2023. godine.

Na 17. redovnoj sjednici Vlade Federacije BiH, održanoj 20.10.2023. godine, usvojena je Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele za obnovu dvorca “Lothara von Berksa” u sastavu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac, u ukupnom iznosu od 2.500.000 KM. Na istoj sjednici je donesena i Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele za izgradnju pozorišne sale i rekonstrukciju Kulturnog centra Bihać u ukupnom iznosu od 2.000.000 KM. 

Ministrica Vlaisavljević 9.11.2023. godine potpisala je Ugovore o dodjeli sredstava iz kapitalnih transfera s gradonačelnikom Grada Bihaća Elvedinom Sedićem, načelnikom Općine Bosanski Petrovac, Mahmutom Jukićem i predstavnikom Grada Cazina Nerminog Ogreševićem. 

Potpisanim ugovorima dodjeljuju se sredstva za sufinansiranje „Izgradnje kazališne sale i rekonstrukciju Kulturnog centra Bihać“ (600.000 KM; prva tranša) i prve faze „Obnove dvorca Lothara von Berksa u sastavu nacionalnog spomenika Stari Grad Ostrožac“ (750.000 KM) te za rad JU Centar za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac.

Vlada Federacije BiH donijela je dvije odluke kojima se izdvaja ukupno 200.000 KM iz Budžeta FBiH za 2023. godinu za realizaciju Projekta „Poticaj za opstanak starih i tradicionalnih zanata“ na 31. hitnoj sjednici, održanoj 23.11.2023. godine. Kako je navedeno u saopćenju, projekat se provodi u svrhu očuvanja obrtničke tradicije, kulturnog i historijskog nasljeđa poticanjem tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti.

U Publikaciji: “2023. godina – Federalno ministarstvo kulture i sporta s ministricom Sanjom Vlaisavljević”, objavljenoj 18.1.2024. godine, navedeno je da je FMKS izdvojilo 950.000 KM za Transfer za institucije nauke i kulture od značaja za BiH, kojim je podržan rad 28 budžetskih korisnika tokom 2023. godine. 

Na 30. redovnoj sjednici Vlade FBiH, održanoj 13.3.2024. godine, donesena je Odluka kojom se usvaja Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava za učešće Vlade Federacije BiH u sufinansiranju kantonalnih i lokalnih zajednica – zaštita nacionalnih spomenika, u iznosu od 3.000.000 KM. Maksimalna vrijednost finansiranja je 150.000 KM po jednom odabranom programu/projektu zaštite nacionalnih spomenika. Federalno ministarstvo prostornog uređenja 25.3.2024. godine raspisalo je Javni poziv za odabir korisnika ovog programa. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!