Započeto

Podupiranje i razvoj centara izvrsnosti

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

Podupiranje i razvoj centara izvrsnosti (tehničko-tehnoloških centara) čije bi vlasništvo bilo javno-privatnog karaktera. Misija ovih centara je izgradnja i unapređenje konkurentnosti regija i preduzeća, shodno specifičnim proizvodnim djelatnostima ili konkurentnim prednostima regija u kojima se nalaze.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović i rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera potpisali su 1.8.2023. godine Aneks Sporazuma o provođenju projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta”. Ovaj projekat implementira UNDP u saradnji sa Vladom Kraljevine Norveške.

Za provedbu ovog projekta čija ukupna vrijednost iznosi 270.000 KM Vlada FBiH raspodijelila je 150.000 KM iz budžeta FBiH, a dodatnih 120.000 KM donatorskih sredstava osigurano je na osnovu sporazuma između Federalnog ministarstva i UNDP-a. Kako je navedeno u saopštenju od 21.9.2023. godine, svrha projekta je poticanje uspostavljanja novih i osnaživanje postojećih usluga poslovne podrške usmjerene prvenstveno na start-up kompanije i mlade poduzetnike u oblasti digitalizacije poslovnih procesa, razvoja poslovanja, unapređenja konkurentnosti i uvođenja inovativnih poslovnih modela.

U javnom pozivu navedeno je da su korisnici sredstava poduzetničke potporne institucije (poduzetnički inkubatori, tehnološki parkovi, akceleratori, poduzetnički centri, klasteri i razvojne agencije).

U januaru 2024. godine u okviru projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” dodijeljena su grant sredstva u iznosu 131.250 KM u cilju poticanja novih i/ili osnaživanja postojećih usluga poslovne podrške usmjerene prvenstveno na start-up kompanije i mlade poduzetnike.


Na sjednici održanoj početkom novembra 2023. godine Vlada FBiH utvrdila je prijedloge dva zakona kojim se uređuju oblast poticanja razvoja male privrede i poduzetnička infrastruktura u Federaciji BiH, te ih je uputila u parlamentarnu proceduru. Zaključno sa 30.4.2024. godine zakoni su još uvijek u parlamentarnoj proceduri. 

Prijedlogom novog zakona o poticanju razvoja male privrede uređuju se principi poticanja male privrede u Federaciji BiH, poticajne mjere, strategija razvoja male privrede, akcioni plan, program poticaja i njegovo provođenje, kao i kategorizacija subjekata male privrede na mikro, male i srednje subjekte. Opširnije o prijedlogu možete čitati na portalu Javna rasprava.

Prijedlog zakona o poduzetničkoj infrastrukturi u Federaciji BiH detaljno je opisan na portalu Javna rasprava. Primjenom ovog zakona bi se postojećim i potencijalnim korisnicima svih oblika poduzetničke infrastrukture omogućilo lakše pokretanje poslovanja i nesmetan razvoj privrednih aktivnosti kroz podršku od svih nivoa vlasti, kao i poduzetničkih potpornih institucija.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!