Započeto

Podrška prelasku na ekološke načine zagrijavanja

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Podrška prelasku na ekološke načine zagrijavanja. Ova podrška može uključivati subvencije, kredite s niskim kamatama ili poreske olakšice za ugradnju i korištenje obnovljivih izvora energije.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade KS zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, objavilo je početkom februara 2024. godine Javni poziv za subvencioniranje zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva u Kantonu Sarajevo.

Projektom će se subvencionirati nabavka certificiranih peći/kotlova na pelet, toplotnih pumpi te efikasnih kondenzacijskih gasnih kotlova, a pravo učešća na javnom pozivu imaju vlasnici individualnih stambenih objekata na području Kantona Sarajevo, koji za grijanje koriste kotlove i peći na čvrsta goriva (ugalj i ogrjevno drvo). 

Javni poziv bio je otvoren do 17.3.2024. godine.


Vlada KS je početkom februara 2024. godine utvrdila Prijedlog odluke o donošenju Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo za period 2023–2033. godina te ga uputila u skupštinsku proceduru.

Strategijom je predviđeno da se u devet prioritetnih zona KS subvencioniraju mjere energijske efikasnosti i zamjena energenata u oko 20.000 objekata, od 43.000, koliko ih se zagrijava na čvrsta goriva. Implementacijom ovih mjera, kako su naveli iz Vlade, u narednih deset godina smanjile bi se emisije od individualnog grijanja za 90%. Planirani troškovi provedbe Strategije iznose oko 380 miliona KM. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!