Započeto

Podrška prekvalifikaciji i profesionalnoj edukaciji braniteljske populacije

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Socijalna politika

Podrška prekvalifikaciji i profesionalnoj edukaciji braniteljske populacije sa ciljem lakšeg zapošljavanja ili održivosti radnog mjesta i priprema godišnjih programa zapošljavanja i održivog zapošljavanja braniteljske populacije u cilju ekonomskog osnaživanja.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2023-2026.

Na sjednici održanoj 1.6.2023. godine, Vlada KS usvojila je Program mjera za poticaj zapošljavanja braniteljske populacije, kao i Program mjera za sufinansiranje održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama s područja KS za 2023. godinu.

Programi obuhvataju najranjivija, teško zapošljiva lica, te njihovu obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, kao i izbor deficitarnih zanimanja na tržištu traženih i aktuelnih djelatnosti, a za njihovu realizaciju iz Budžeta KS za 2023. godinu izdvojeno je 605.000 KM. 

Ministarstvo za boračka pitanja KS 12.6.2023. godine  objavilo je Javni poziv za sufinansiranje poslodavaca sa područja Kantona Sarajevo sa zadatkom da provođenjem programa obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije ili zapošljavanjem već kvalifikovanih kadrova koji su prijavljeni na evidenciji nezaposlenih u KS

Kako je 20.7.2023. godine objavljeno na zvaničnoj stranici Ministarstva za boračka pitanja KS, u sklopu programa resocijalizacije braniteljske populacije putem njihove integracije na tržište rada, te povećanja mogućnosti za njihovo zapošljavanje, prihvaćene su aplikacije 44 poslodavca u okviru kojih su na period od šest mjeseci zaposlena 55 pripadnika braniteljske populacije i članova njihovih porodica. 

Za ovaj projekte sufinansiranje poslodavaca sa područja KS sa zadatkom da provođenjem programa obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije ili zapošljavanjem već kvalifikovanih kadrova koji su prijavljeni na evidenciji nezaposlenih u KS u Budžetu KS za 2023. godinu izdvojeno je 495.000,00 KM.  

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!