Započeto

Podrška mikro, malim i srednjim poduzećima

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Ekonomija

HDZ BiH snažno će podržavati mikro, mala i srednja poduzeća kreiranjem jasnih smjernica po pitanju pružanja potpore s naglaskom na pojednostavljenje administrativnih procedura.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Na sjednici održanoj početkom novembra ove godine, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Vlada FBiH utvrdila je prijedloge dva zakona kojim se uređuju oblast poticanja razvoja male privrede i poduzetnička infrastruktura u Federaciji BiH, te ih je uputila u parlamentarnu proceduru.

Izvor: Vlada FBiH

Radi se o novom Zakonu o poticanju razvoja male privrede te Prijedlogu zakona o poduzetničkoj infrastrukturi u Federaciji BiH, a kako je tim povodom naglašeno na zvaničnoj stranici Vlade FBiH, jedan od glavnih ciljeva njihovog donošenja jeste omogućavanje lakšeg pokretanja poslovanja i nesmetan razvoj privrednih aktivnosti kroz podršku svih nivoa vlasti, kao i poduzetničkih potpornih institucija.

U tom smislu Prijedlogom novog zakona o poticanju razvoja male privrede uređuju se principi poticanja male privrede u Federaciji BiH, poticajne mjere, strategija razvoja male privrede, akcioni plan, program poticaja i njegovo provođenje, kao i Vijeće za poticanje razvoja male privrede i nadzor. 

Pored toga, njime se propisuje i kategorizacija subjekata male privrede na mikro, male i srednje subjekte, preciziraju uslovi kategorizacije, ali i propisuje i procedura donošenja, način, uslovi, sadržaj i rok za usvajanje programa poticaja. 

Kada se radi o aktivnostima koje je Vlada FBiH ranije poduzimala u pravcu ispunjavanja ovog obećanja, podsjećamo da su Razvojna banka FBiH i Intesa Sanpaolo Banka sredinom jula 2023. godine potpisale Ugovor o supsidijarnom finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća, čime se Intesa Sanpaolo Banka pridružila provođenju projekta Svjetske banke pod nazivom “Projekat oporavka i podrške kompanijama-poslovnim subjektima u BiH”. Navedeni projekat realizuje se putem Razvojne banke FBiH. Ukupna vrijednost projekta iznosi 33.600 miliona eura, od čega se na kreditnu liniju namijenjenu pružanju supsidijarnog finansiranja za odabrane finansijske institucije koje učestvuju u realizaciji projekta (banke, mikrokreditne organizacije, leasing društva) odnosi 30.416.000 eura.

Istog dana, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, direktorica Naučnoistraživačkog instituta “Verlab” Lejla Gurbeta-Pokvić i direktorica GIZ-a u BiH Eva Näher potpisali su 14.7.2023. godine Memorandum o saradnji koji uspostavlja okvir saradnje na zajedničkim ciljevima podrške malim i srednjim poduzećima u BiH na putu digitalne transformacije i uvođenja digitalnih inovacija.

Kako se navodi u saopćenju federalne Vlade, “cilj Memoranduma, između ostaloga, jeste razvoj Centra za digitalne transformacije i implementaciju digitalnih tehnologija te poboljšanje efikasnosti poslovanja, optimizacije procesa i povećanje konkurentnosti za mala i srednja poduzeća”. Dalje navode da je predviđeno da se putem ovog centra uspostave mehanizmi praćenja i evaluacije napretka digitalnih transformacija malih i srednjih poduzeća, kao i da se kontinuirano unapređuju usluge i aktivnosti kako bi se postigli željeni rezultati i zadovoljile potrebe malih i srednjih poduzeća u procesu digitalne transformacije. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!