Započeto

Podrška internacionalizaciji bh. kulture

Partije: Naša stranka | Oblasti: Obrazovanje

Moramo podržati razvoj umjetnosti kao prostor stvaranja novog kulturnog naslijeđa. Namjenskim grantovima ćemo stimulisati stvaranje i osiguravati otkup originalnih umjetničkih djela. Podrška internacionalizaciji bosanskohercegovačke kulture. Potrebno je podržavati regionalno i internacionalno umrežavanje, odvajati sredstva za mobilnost bh. umjetnika i kulturnih radnika (festivali, sajmovi, turneje), te poticati prevođenje naših djela na strane jezike.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Budžetom institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu predviđena su grant sredstva u iznosu do 390.000 KM za međunarodnu kulturnu saradnju. Također, Programom rada Vijeća ministara za 2023. godinu predviđeno je unaprijeđenje međunarodne saradnje u oblasti kulture u BiH kroz cijelu godinu. Budžetom su predviđena i grant sredstva neprofitnim organizacijama u iznosu od 180.000 KM za učešće Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu.

U Programu rada Vijeća ministara za 2023. godinu, u okviru strateškog cilja koji se odnosi na unaprijeđenje kulture i kreativnih sektora, predviđen je, između ostalog, i unaprijeđenje međunarodne saradnju u oblasti kulture u BiH.

U decembru 2023. godine, Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o dodjeli sredstava za projekte iz tekućeg granta „Međunarodna kulturna saradnja“ za 2023. godinu, Odluku o dodjeli sredstava iz tekućeg granta „Sufinansiranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini“ za 2023. 

Vijeće ministara BiH usvojilo je u novom tekstu Informaciju Ministarstva civilnih poslova o prijedlogu za učestvovanje Bosne i Hercegovine na 60. venecijanskom bijenalu 2024. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!