Nije započeto

Podjela VSTV-a na državno i entitetsko

Partije: Ujedinjena Srpska | Oblasti: Pravna država

Za kvalitetno i prosperitetno društvo važna je depolitizacija i nezavisnost sudstva i tužilaštva. Za njihov rad potreban je i kvalitetan kontrolni mehanizam. Između ostalog, uz kvalitetnu zakonsku regulativu, reorganizaciju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Njegovo dijeljenje na entitetski i zajednički nivo uz pripadajuće parlamentarne odbore za pravosuđe u cilju što uspješnije kontrole njihovog rada.

Izvor: Platforma za Opšte izbore 2022

U Nacrtu Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini (SRSP u BiH), Akcionog plana (AP) i Pregleda pokazatelja za period 2023.-2027.godini, navodi se da će BiH unaprijediti funkcionisanje pravosuđa u BiH usvajanjem novog Zakona o VSTV-u BiH kojim će konsolidovati funkcije VSTV-a BiH, u skladu s evropskim standardima, u kojima se između ostalog, preporučuje osnivanje dva podvijeća, jedno za sudije i jedno za tužioce.


Kako su za Istinomjer u januaru 2024. godine pojasnili iz Ministarstva pravde BiH, uspostavljena je radna skupina za pripremu Nacrta zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine. U tekst budućeg zakona su ugrađene odredbe iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u koje je u septembru 2023. godine usvojila Parlamentarna skupština BiH.

Dana 24.1.2024. godine održan je šesti sastanak Radne skupine za pripremu Nacrta zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH. Na sastanku su se razmatrala pitanja budućeg sastava VSTV-a, kao i sporne odredbe o tajništvu i uredu disciplinskoga tužitelja. Sredinom marta 2024. godine održan je i sedmi sastanak Radne skupine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!