Započeto

Poboljšanje vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Poboljšanje vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije sa posebnim osvrtom na sigurnost kretanja ranjivih kategorija učesnika u saobraćaju.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

U Prijedlogu Budžeta KS za 2023. godinu planirana su sredstva od 50.000 KM za izgradnju i revitalizaciju horizontalne i vertikalne signalizacije, kao i 143.445 KM za Investiciono održavanje saobraćajne infrastrukture. 

Isti iznos sredstava planiran je i u budžetu za 2024. godinu za obje pomenute stavke.


Krajem jula 2023. godine iz Ministarstva saobraćaja KS saopćeno je da se kreće u obnovu horizontalne signalizacije na glavnoj gradskoj saobraćajnici, uključujući i korekciju pješačkih i biciklističkih staza. Iz Vlade je tom prilikom saopćeno da je završetak iscrtavanja saobraćajne signalizacije planiran u roku od dva mjeseca.

Polovinom novembra 2023. godine započeti su radovi na obnovi ulice Ložionička u dužini od 400 metara. Radovi su, između ostalog, obuhvatili zamijenu vertikalne signalizacije i iscrtavanje nove horizontalne signalizacije.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta obišao je 12.3.2024. gradilište u ulici Majdanska, gdje je u toku bila prva faza radova na obnovi saobraćajnice. Kako je tom prilikom saopćeno, bit će obnovljeno 650 metara Majdanske i 350 metara desnog kraka u ulici Sulejmana ef. Musića, a planirana je i zamjena vertikalne signalizacije, te postavljanje horizontalne signalizacije od plastične materije.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!