Započeto

Poboljšanje položaja Zračne luke Mostar

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Ekonomija

Posebna pozornost posvetit će se Zračnoj luci Mostar koja se nalazi u gravitacijskom području dvaju prometnih koridora (koridor Vc i JJAC).

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i v.d. direktora Zračne luke Mostar Marko Đuzel održali su radni sastanak 16.6.2023. godine s ministrom komunikacija i prometa BiH Edinom Fortom BiH, ministricom prometa i komunikacija FBiH Andrijanom Katić i ministricom okoliša i turizma FBiH Nasihom Pozder. U prilogu se navodi da se razgovoralo o kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim planovima za ovaj aerodrom

Subvencioniranje letova je najbrži način kako pomoći ovoj zračnoj luci. Naravno tu poslije dolaze i razne druge subvencije za kapitalne projekte, ali to bi bilo u nekom dugoročnom planu. Sad ćemo napraviti plan kako podići letove, odnosno broj putnika u Mostaru.

Andrijana Katić, 16.6.2023.


Vlada Federacije BiH donijela je 30.11.2023. godine dvije odluke o usvajanju programa utroška sredstava kojim se međunarodnim aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli dodjeljuje ukupno 3,6 miliona KM za unapređenje avioprometa, od čega je 1,3 miliona KM namijenjeno za mostarski aerodrom.


Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Vlada Federacije BiH je 13.3.2024. godine donijela odluke o usvajanju programa utroška sredstava kojim se aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te Bihaću, iz Federalnog budžeta za 2024. godinu dodjeljuje ukupno 24,3 miliona KM za unapređenje avioprometa u Federaciji BiH. 

Jednom odlukom predviđeno je 7.000.000 KM za troškove tekućega poslovanja i subvencioniranje postojećih i otvaranje novih aviolinija (3.000.000 KM Sarajevo i po 2.000.000 KM Tuzla i Mostar).


Tokom 2024. godine saopšteno je da će se iz Mostara moći letjeti za Beograd, Rim, Minhen, Bari, Veronu, a planirano je uvođenje linije za Bejrut.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!