Započeto

Poboljšanje plovidbenih uvjeta

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Ekonomija

Rijeka Sava, kao granični plovni put, zaslužuje posebnu pažnju kao vrijedan ekonomski potencijal, posebno u pogledu plovidbe i osiguranja uvjeta za ekonomski promet roba. U tom cilju planira se poboljšanje plovidbenih uvjeta kroz saniranje kritičnih dionica plovnog puta i poboljšanje sigurnosti plovidbe i prometne infrastrukture.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Na 3. sjednici Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo je Inicijativu i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu (Regionalni program integriranog razvoja koridora rijeke Save i Drine) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Projektom, koji će se realizirati u Federaciji BiH i Brčko distriktu BiH, želi se ojačati prekogranična saradnja u sektoru voda, unaprijediti plovnost i zaštita оd poplava u koridorima rijeka Save i Drine, te zaštititi i unaprijediti okoliš.

U julu 2023. godine, ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto obišao je JP “Luka Brčko“. Stavljanje u funkciju Luke Brčko, kako su saopćili iz Ministarstva, uvjetovano je izgradnjom novog mosta i uređenjem korita rijeke Save, što podrazumijeva i njeno deminiranje, što bi ujedno značilo i osposobljavanje plovnosti rijeke Save prema Dunavu, čime bi i Luka imala svoju punu funkciju.

Forto i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković potpisali su 12.9.2023. godine Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja. Ministri su usaglasili da se odmah pokrenu procedure za projektiranje i pribavljanje potrebnih odobrenja kako bi se omogućio početak radova do kraja 2024. godine, kao i da uporedo nastave sa aktivnostima na izgradnji novog mosta.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!