Započeto

Poboljšanje pasminskog sastava goveda

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Ekonomija

Poboljšanje pasminskog sastava goveda u cilju povećanje proizvodnje mlijeka i mesa, a time i stabilnost poljoprivrednog dohotka kroz aktivnosti na vještačkom osjemenjavanju goveda.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Vlada KS usvojila je 25.5.2023. godine Program utroška sredstava prikupljenih od naknada za obavljene veterinarsko-zdravstvene preglede i kontrolu, a koja su namijenjena za provođenje mjera zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane na području KS za 2023. godinu. Kako je saopćeno iz Vlade, ovim programom planirana su finansijska sredstva u iznosu od 800.000 KM za finansiranje/sufinansiranje projekata i aktivnosti kojima se unapređuje oblast zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane. Svi projekti i mjere iz ovog programa su u funkciji veterinarskog javnog zdravstva, a krajnji korisnici su vlasnici životinja, odnosno građani Kantona Sarajevo.

Javni pozivi po Programu utroška sredstava prikupljenih od naknada za obavljene veterinarsko-zdravstvene preglede i kontrolu objavljeni su 23.6.2023. godine. Prvi Javni poziv odnosi se na dodjelu sredstava lovačkim udruženjima, dok se drugi Javni poziv odnosi na dodjelu sredstava veterinarskim organizacijama iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu sa pozicije Ministarstva privrede za aktivnosti provođenja mastitis testa kod krava na području Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

U junu 2023. godine Vlada KS dala je saglasnost Ministarstvu privrede za realizaciju tri značajna projekta u “Poljoprivrednom dobru Butmir”, a ukupna vrijednost projekata je 1,2 miliona KM. Za rekonstrukciju objekata Poljoprivrednog dobra “Butmir” predviđeno je 960 hiljada KM iz budžeta KS, a radit će se i instaliranje postrojenja za dehidraciju mulja s postrojenja otpadnih voda, za šta je osiguran iznos od 140.000 KM.

Ministar privrede Zlatko Mijatović istakao je da će instaliranjem postrojenja za dehidraciju mulja biti omogućeno da se mulj koristi kao umjetno gnojivo.

Treći projekat odnosi se na ugradnju ležišta u proizvodnim pogonima (100.000 KM) koja će poboljšati uslove rada u objektima, a samim tim i zdravstveno stanje muznih grla, što bi “u konačnici povećalo proizvodnju mlijeka, stanje reprodukcije i stanje s oboljenjima papaka”.

Krajem juna 2023. godine ministar privrede KS Zlatko Mijatović potpisao je sporazume s dekanom Veterinarskog fakulteta prof.dr. Muhamedom Smajlovićem i v.d. direktorom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS) Adisom Mešićem. Ukupna vrijednost potpisanih sporazuma je 405.000 KM. Potpisani sporazumi imaju za cilj poboljšanje općeg veterinarskog zdravlja, te zaštitu zdravlja i unapređenje sigurnosti građana na području Kantona Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!