Započeto

Poboljšanje i unapređenje zdravstvene zaštite braniteljske populacije

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Zdravstvo

Poboljšanje i unapređenje zdravstvene zaštite braniteljske populacije kroz: primarni nivo – otvaranje veteranskih ambulanti pri domovima zdravlja; Sekundarni nivo – otvaranje veteranskog odjela pri Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“; otvaranje dnevne bolnice za oboljele od PTSP-a – Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Na zvaničnoj stranici Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo 2.6.2023. godine objavljeno je da je ovom ministarstvu na sjednici Vlade, održanoj 1.6.2023. godine, data saglasnost za pokretanje i finansiranje sljedećih projekata: “Opremanje Veteranskog odjela u okviru JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš”, Dnevna bolnica za PTSP u okviru JU “Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo“ te “Izgradnja Memorijalnog centra Žuč”.

Projekt „Dnevna bolnica za PTSP u okviru Javne ustanove Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo“ za cilj ima prvenstveno poboljšanje zdravstvene zaštite pripadnika braniteljske populacije. Za ove potrebe iz kantonalnog budžeta izdvojeno je ukupno 2.300.000 KM, pri čemu je 1.000.000 KM izdvojeno za projekt Veteranskog odjela u Općoj bolnici, 300.000 KM za projekt Dnevne bolnice za PTSP 300.000 KM.

Sastanak ministra Osmanovića te kantonalnog ministra zdravstva Harisa Vranića održan je 8.6.2023. godine, u cilju jačanja međusobne interresorne saradnje ova dva ministarstva. 

Sastanak je rezultirao potpisivanjem dva sporazuma, koji se tiču prvenstveno zdravstvenog zbrinjavanja braniteljske populacije s područja KS. Riječ je o kapitalnim projektima „Opremanje Veteranskog odjela u okviru JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš”, koji je u ime bolnice potpisao prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, te finansiranje projekta „Dnevna bolnica za PTSP u okviru JU “Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo“, koji je u ime klinike potpisala mr. Inga Lokmić-Pekić.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!