Započeto

Poboljšanje i unapređenje zdravstvene zaštite braniteljske populacije

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Zdravstvo

Poboljšanje i unapređenje zdravstvene zaštite braniteljske populacije kroz: primarni nivo – otvaranje veteranskih ambulanti pri domovima zdravlja; Sekundarni nivo – otvaranje veteranskog odjela pri Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“; otvaranje dnevne bolnice za oboljele od PTSP-a – Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Vlada KS dala je 2. juna 2023. godine saglasnost za pokretanje projekata “Opremanje veteranskog odjela u okviru JU Opća bolnica ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš’” i finansiranje projekta “Dnevna bolnica za PTSP” u okviru JU Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo, za koje je iz budžeta KS za 2023. godinu izdvojeno 1.000.000, odnosno 300.000 KM. Resorni ministar Omer Osmanović i tadašnji ministar zdravstva KS Haris Vranić 8. juna 2023. godine potpisali su sporazume koji se odnose na navedene projekte. 

Uz saradnju s Ministarstvom zdravstva KS i saglasnost JU Dom zdravlja KS i Vlade KS, Ministarstvo za boračka pitanja KS je 31. augusta 2023. godine pokrenulo realizaciju projekta otvaranja pet veteranskih ambulanti, i to u OJ Stari Grad, OJ Centar, OJ Novo Sarajevo, OJ Novi Grad te OJ Ilidža.

Sastanku održanom 13. oktobra 2023. godine, kojem su prisustvovali resorni ministar Osmanović i predstavnici Zavoda za izgradnju KS i Psihijatrijske bolnice KS, utvrđeni su daljnji koraci izgradnje dnevne bolnice za PTSP, a koji su se odnosili rješavanje formalno-pravnih uslova. 

Nakon sastanka održanog 3. novembra 2023. godine s direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Muamerom Kosovcem, ministar Osmanović obavijestio je javnost da su osigurana sredstva za zapošljavanje deset novih ljekara koji će raditi u veteranskim ambulantama. 


Na inicijativu ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omera Osmanovića, Vlada KS donijela je 15. aprila 2024. godine zaključak kojim se prihvata program preventivnih zdravstvenih sistematskih pregleda pripadnika braniteljske populacije KS.

Svrha je da se na organizovan način izvrši sistematski zdravstveni pregled branitelja s posebnim akcentom na kardiovaskularne probleme. Preventivni sistematski pregled obuhvata, između ostalog, pregled kardiologa, kolor dopler srca, kolor dopler krvnih žila vrata, ergometriju, EKG, eho štitnjače, eho abdomena i male zdjelice, kolor dopler arterija i vena nogu, RTG pluća u slučaju indikacije, kao i analize krvi te brojne druge pretrage. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!