Platforma SDA, SDP, NSRZB i HSP: Implementacija Strategije za sprovođenje Aneksa VII Opšteg okvirnog sporazuma

| Partija: | Oblast:

Implementacija Strategije za sprovođenje Aneksa VII Opšteg okvirnog sporazuma, koju je PS BiH usvojila u junu 2010. godine.

Objašnjenje cilja

Implementacija Strategije za sprovođenje Aneksa VII Opšteg okvirnog sporazuma

Napomene

Prema informacijama dobijenim iz resornog ministarstva, Programom rada Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica za 2011. godinu, koji je sastavni dio Programa rada Vlade Federacije BiH za 2011. godinu, u okviru obaveza iz Normativnog dijela planirana je i priprema strategije Vlade Federacije BiH za realizaciju Anexa VII DMS u periodu 2011.-2014. godine, na način preuzimanja svih obaveza i aktivnosti iz nadležnosti ministarstva na realizaciji Revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Rad na strategiji je, dakle, planiran, ali nema nikakvih podataka o tome da li je on započet u periodu monitoringa.

Tokom drugih 6 mjeseci rada Vlade FBiH, nisu donesene konkretne mjere za implementaciju Aneksa VII, odnosno, iako prethono najavljena, nije donesena strategija Vlade FBiH za realizaciju Anexa VII u periodu 2011-2014. U organizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, održan je zajednički sastanak sa predstavnicima resornih kantonalnih ministarstva i UNHCR na kojem su se navedeni učesnici opredjelili da će izvršiti izmjenu, dopunu i usklađivanje postojeće zakonske regulative na svim nivoima vlasti, da bi se u potpunosti realizirali ciljevi iz Revidirane strategije za sprovođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Međutim, tokom monitoringa nije došlo do donošenja nove ili do izmjene postojeće zakonske regulative u ovoj oblasti.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi