Započeto

Otvoriti tržište za energiju koja se proizvodi iz OIE

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

Potpuno ćemo otvoriti tržište za energiju koja se proizvodi iz OIE, te će tako i najmanji proizvođači, oni koji stvaraju za vlastite potrebe, svoje viškove distribuirati u mrežu i pronalaziti kupce za njih. Omogućit ćemo i prodaju električne energije iz OIE putem business to business pristupa i berze električne energije, a ne kao što je sada omogućeno isključivo preko javnih preduzeća, tačnije elektroprivreda.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije pripremilo je i u parlamentarnu proceduru uputilo set od tri zakonska prijedloga iz energetskog sektora koji su većinom glasova usvojeni krajem jula 2023. godine u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Riječ je o prijedlogu Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH, prijedlogu Zakona o električnoj energiji FBiH i prijedlogu Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije (OIE) i efikasne kogeneracije (EK).

U saopćenju se navodi da se Zakonom o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH propisuju dugoročni ciljevi vođenja energetske politike u FBiH, te uvodi mehanizme za zaštitu ugroženih i zaštićenih kupaca energije.

Zakonom o električnoj energiji FBiH propisuje se pojednostavljenje administrativnih postupaka za izgradnju i rad proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, primarno solarnih elektrana i vjetroelektrana. Uvodi se i nova kategorija učesnika i djelatnosti na tržištu električne energije, te se stvara i pravni okvir za uvođenje elektromobilnosti, unapređuje regulaciju kvalitete snadbijevanja i nova prava i mehanizme za osnaživanje i zaštitu krajnjih kupaca električne energije.

Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije (OIE) i efikasne kogeneracije (EK), u namjeri da se potakne vlastita potrošnja, te ostvare klimatski ciljevi i dekarbonizacija energetskog sektora, dosadašnji centralizovani veliki sistemi će se postepeno zamijeniti decentralizovanim. Nadalje, zbog rasta maloprodajnih cijena električne energije i sve nižih troškova novih tehnologija, distribuirana proizvodnja postaje sve privlačnija potrošačima električne energije. Potrošači će imati mogućnost da sami proizvedu dio električne energije za vlastite potrebe umjesto da je kupuju od snabdjevača. Također, kroz Zajednice obnovljive energije omogućava se građanima da se ujedinjuju, te zajednički grade postrojenja iz obnovljivih izvora energije, te na taj način preuzmu ulogu kako u dekarbonizaciji energije tako i ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša, razvitku lokalne zajednice ali i ekonomske koristi.

Saopćenje FMERI, 7.7.2023.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!