Nije započeto

Otvaranje Katedre za astrofiziku i astronomiju

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Obrazovanje

Otvaranje Katedre za astrofiziku i astronomiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

 Na 43. elektronskoj sjednici Vijeća Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održanoj 12.7.2022. godine utvrđen prijedlog Elaborata o opravdanosti osnivanja Katedre za astronomiju i astrofiziku na Odsjeku za fiziku Univerziteta u Sarajevu – Prirodno-matematičkog fakulteta. U prijedlogu tog Elaborata zaključeno je da trenutno na Odsjeku za fiziku PMF-a nema nastavnika sa značajnijom ekspertizom iz oblasti astronomjie ili astrofizike, te da je nužno da Kanton Sarajevo najprije obezbijedi finansijska sredstva za zapošljavanje jednog docenta sa doktoratom iz tih oblasti. Obzirom da se u ovom slučaju radilo o novom zapošljavanju, neophodna je i prethodna saglasnost Vlade Kantona Sarajevo.

Na 55. Elektronskoj sjednici Vijeća Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održanoj 6.4.2023. godine, Vijeće Fakulteta donijelo je Odluku kojom se odobrava raspisivanje Konkursa za izbor nastavnika u zvanje docenta za oblast: “Teorijska fizika – fizika visokih energija”.

Tokom prvih 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo nema javno dostupnih informacija o radu na ispunjenosti ovog obećanja, ali u Facebook objavi Odsjeka za Fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu 29.3.2023. godine navedeno je kako se u narednom periodu očekuje uspostava Katedre za astronomiju i astrofiziku na tom Odsjeku. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!