Započeto

Početak rada hospisa

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Zdravstvo

Početak rada prvog hospisa za terminalno oboljele osobe.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Muamer Kosovac donio je u junu 2023. godine odluku o pokretanju postupka javne nabavke pod nazivom “Palijativna njega terminalno bolesnih u KS”. Narednog mjeseca Zavod je za ponuđača izabrao PZU “Moja klinika hospis”, a ugovor između dvije ustanove potpisan je u augustu 2023. godine i trajat će godinu. 

Kako su za Istinomjer rekli iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, potpisivanjem ovog ugovora osigurano je 27 kreveta za njegu terminalno oboljelih pacijenata. Ugovor je zaključen na period od jedne godine ili do utroška sredstava planiranih za ovu nabavku, koja iznose 1.505.000 KM prema Planu javnih nabavki ZZO KS za 2023. godinu. Navedeno je potvrđeno i 24.1.2024. godine na stranici ZZO KS, a prema ugovoru koji je Zavod sklopio sa Hospisom pacijent nema nikakvih troškova.

Kako se navodi u članku portala Klix, hospis se nalazi na adresi Blažuj 44, što je za Istinomjer potvrđeno i od strane Ministarstva zdravstva KS 4.3.2024. godine.

Iz ZZO KS dodaju da su finansijskim planom za 2024. godinu planirana sredstva za projekat “Program palijativne njege terminalno bolesnih” u iznosu od preko 1.500.000 KM, te da će se procedura nabavke provesti u skladu s planom nabavke za 2024. godinu ukoliko ga usvoji Upravni odbor ZZO KS.


Za Istinomjer su iz Ministarstva zdravstva KS 4.3.2024. godine kazali da je Hospis u KS započeo sa radom 11.01.2024. godine. Zavod zdravstvenog osiguranja KS je aktivirao opciju upućivanja terminalno bolesnih pacijenata u hospitalnu ustanovu Moja Klinika Hospis, jedinu ustanovu tog tipa u KS. Da bi proces upućivanja bio što lakši i brži, u MedIT platformi koju koriste svi ljekari je kreirana interaktivna uputnica koja ljekara vodi kroz kriterije nužne za upućivanje pacijenta na hospitalizaciju. Svi zdravstveni podaci se nalaze u centralnom elektronskom kartonu pacijenta.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!