Nije započeto

Osnivanje JP za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Osnivanje javnog preduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, u slučaju pozitivnog nalaza studije opravdanosti njegovog osnivanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

U januaru 2023. godine tadašnji ministar privrede KS, Adnan Delić kazao je da je ministarstvo podnijelo inicijativu za osnivanje preduzeća za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije. Delić je istakao da je prelazak na obnovljive izvore energije u Evropskoj uniji nije samo još jedan trend, već i obaveza koju je Unija postavila pred Bosnu i Hercegovinu shodno dokumentima koje je BiH potpisala.

Tokom prijema za delegaciju Grada Berna u maju 2023. godine ministar privrede KS Zlatko Mijatović je upoznao goste s razvijanjem ideje za osnivanje javnog preduzeća u Kantonu Sarajevo za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Osim toga nisu zabilježene aktivnosti na osnivanju preduzeća. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!