Započeto

Ojačati diplomatske veze u svijetu

Partije: DNS | Oblasti: Spoljna politika

“Moramo jačati te diplomatske naše veze u svijetu”, izjavio je Radislav Jovičić 8.9.2022. godine.

Izvor: Radislav Jovičić, 8.9.2023.

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasador Sven Alkalaj potpisao je 9. februara 2023. godine Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Tonga. Obostrano je potvrđena puna podrška multilateralnim naporima za punu realizaciju Agende 2030, tj. postizanje 17 ciljeva održivog razvoja, s posebnim akcentom na aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena.

Alkalaj je 19. aprila 2023. godine potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Saveznih Država Mikronezije. Ambasadori su razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređenje bilateralne suradnje, kao i o aktualnim temama u okviru UN-a. 

Kako je tom prilikom saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila diplomatske odnose sa 184 države članice UN-a, a vodi se intenzivna diplomatska komunikacija sa preostalih osam članica UN-a s kojima još nisu formalno uspostavljeni diplomatski odnosi (Papua Nova Gvineja, Butan, Lesoto, Madagaskar, Nauru, Palau, Kiribati i Centralnoafrička Republika).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!