Započeto

Ojačati diplomatske veze u svijetu

Partije: DNS | Oblasti: Spoljna politika

“Moramo jačati te diplomatske naše veze u svijetu”, izjavio je Radislav Jovičić 8.9.2022. godine.

Obrazloženje

Tokom prvih 100 dana rada Vijeće ministara BiH provodilo je određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Radislav Jovičić, 8.9.2023.

Stalni predstavnik BiH pri UN ambasador Sven Alkalaj potpisao je 9. februara 2023. godine Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Tonga, a isto je učinio i 19.4. 2023. godine sa Saveznim Državama Mikronezije..  

Kako je tom prilikom saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, BiH je do sada uspostavila diplomatske odnose sa 184 države članice UN-a, a vodi se intenzivna diplomatska komunikacija sa preostalih osam članica UN-a s kojima još nisu formalno uspostavljeni diplomatski odnosi. 

Početkom jula 2023. godine Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o pregovorima za zaključivanje Sporazuma o ekonomskoj saradnji između BiH i Republike Koreje, što je i od strane Predsjedništva BiH prihvaćeno krajem novembra 2023. godine,

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!