Započeto

Obnova i održavanje objekata od interesa za kulturu i sport

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Obrazovanje

Sufinansiranje izgradnje, obnove i održavanja objekata od interesa za kulturu i sport.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo u prethodnom periodu poduzimalo je aktivnosti na sufinansiranju šest ustanova kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, započeta je rekonstrukcija dvorane u Hadžićima, najavljena je rekonstrukcija dvorana “Juan Antonio Samaranch” i “Mirza Delibašić”, podržana je izgradnja nove sportske dvorane u Hrasnici te su planirana sredstva za restauraciju Historijskog muzeja BiH.

U nastavku pročitajte sve aktivnosti koje je Istinomjer zabilježio na realizaciji datog obećanja.


Krajem maja 2023. godine, ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda potpisao je ugovore o dodjeli sredstava za sufinansiranje šest ustanova kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu za 2023. godinu. Sredstva iz budžeta Ministarstva kulture i sporta u ukupnom iznosu od 850.000 KM dodijeljena su Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, Historijskom muzeju BiH, Umjetničkoj galeriji BiH, Kinoteci Bosne i Hercegovine, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH.

Ministarstvo kulture i sporta KS je u augustu 2023. godine započelo rekonstrukciju dvorane u Hadžićima. Realizacija projekta utopljavanja dvorane podrazumijeva zamjenu fasadnih otvora, termoizolaciju vanjskih zidova, kao i stropne i krovne konstrukcije, te zamjenu rasvjetnih tijela, kotla i ugradnju termostatskih ventila.


U oktobru 2023. godine najavljena je rekonstrukcija dvorane “Juan Antonio Samaranch” – Zetra. Tom prilikom pojašnjeno je kako će biti urađena ugradnja novog sportskog poda kojim će se prvenstveno unaprijediti uslovi za treniranje i održavanje sportskih takmičenja. Planiran je i dio za atletsku stazu u zatvorenom prostoru, što će atletičarima olakšati treninge u toku zimskih mjeseci.


U oktobru 2023. godine najavljena je i obnova bob-staze na Trebeviću koja se koristila za tri olimpijske discipline: skeleton, sanke i bob.


U oktobru 2023. godine, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda posjetio je općinu Trnovo te zajedno s općinskim načelnikom obišao gradilište Poslovno-sportskog centra Trnovo na Bjelašnici, a u povodom sufinansiranja izgradnje sportskih objekata od Vlade Kantona Sarajevo. Tada je zaključen sporazum o sufinansiranju projekta Općine Trnovo “Izgradnja velikog nogometnog terena i tribine u obuhvatu Poslovno-sportskog centra u Trnovu” iz budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu.


U novembru 2023. godine najavljena je rekonstrukcija dvorane “Mirza Delibašić”. Rekonstrukcija bi trebala početi u proljeće 2024. godine, a podrazumijeva adaptaciju sajamske dvorane, odnosno rekonstrukciju plafona u dvorani “Mirza Delibašić”, kao i nabavku itisona, crnog platna za uređenje dvorane, gradnju zavjesa, odnosno specijalnog platna za tribine, sanaciju dotrajalih toaleta te nabavku tehničkih pomagala neophodnih za organizaciju sajmova, kao što su led-displeji, led-rasvjeta za dvorane D1 i D2 te brojači posjeta. Ministarstvo privrede KS će sredstvima od 880.000 KM sufinasirati realizaciju ovog projekta.


Vlada Kantona Sarajevo je u decembru 2023. godine usvojila Odluku o sufinansiranju projekta unapređenja funkcionalnosti i sigurnosti Centra Skenderija. Projekat obuhvata nabavku i ugradnju sistema vatrodojave te sanaciju dvorane D1. Oba spomenuta potprojekta budžetirana su sa po 250.000 KM. Kako je istakao ministar privrede KS Zlatko Mijatović, cilj projekta jeste prvenstveno unapređenje funkcionalnosti i sigurnosti Centra Skenderija, a implementacijom 500.000 KM koje su tada odobrene, Skenderija će biti jednu stepenicu bliža i svojoj modernizaciji.


Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je u decembru 2023. godine podržalo izgradnju nove sportske dvorane u Hrasnici, a u pitanju je sufinansiranje projekta u iznosu od 2.150.000 KM. Tom prilikom ministar Magoda poručio je kako će Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo biti bezrezervna podrška ovom, ali i svim drugim projektima koji se budu realizovali na području općine Ilidža. Dvorana će imati sve uslove za igranje međunarodnih utakmica, kao i utakmica domaćih prvenstava, a kapacitet dvorane je 1.000 sjedećih mjesta.


Početkom marta 2024. godine, delegacija Kantona Sarajevo prisustvovala je obilježavanju Dana Općine Hadžići. Tom prilikom osvrnuli su se na projekte kojima Vlada KS pomaže općini Hadžići, među kojima je i gradnja sportske dvorane. 


Ministarstvo kulture i sporta KS u martu 2024. godine također je obezbijedilo sredstva za novu fasadu i stolariju za Narodno pozorište Sarajevo, dok je za sva četiri sarajevska pozorišta nabavljena nova audio/video oprema. Kako je navedeno u saopštenju Vlade KS, Ministarstvo kulture i sporta KS za ovu godinu kreiralo je najveći budžet ikada, a posebna stavka je 16 miliona KM za unapređenje infrastrukture institucija kulture u kantonu.


Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda je na konferenciji za medije održanoj 29.3.2024. godine istakao da je ponosan na odluku Vlade KS da se usvoji rekordan iznos od 12 miliona KM za infrastrukturu u kulturi i sportu. Od navedenog iznosa sredstva od 4.300.000 KM su planirana za kapitalne projekte iz oblasti kulture, a iznos od 6.640.000 KM za kapitalne projekte iz oblasti sporta.


Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda saopštio je 1.4.2024. godine da je Vlada KS donijela odluku o alokaciji sredstava u iznosu od 4.700.000 KM za projekt izgradnje južne tribine stadiona Grbavica.


Resorni ministar Kenan Magoda saopštio je 2.4.2024. godine da je Vlada KS donijela odluku i o sufinansiranju restauracije objekta Historijskog muzeja u iznosu od 1,7 miliona KM.


Pored gore spomenutih aktivnosti, Magoda je naveo i sljedeće planirane radove: iznos od 240.000 KM za projekt zamjene umjetne trave i rasvjetnih tijela na pomoćnim terenima na stadionu “Asim Ferhtović Hase”, 500.000 KM za izgradnju velikog terena i tribina u obuhvatu Poslovno-sportskog centra u Trnovo, projekt ugradnje solarne fotonaponske elektrane na sportskoj dvorani “Goran Čengić” na Grbavici (500.000 KM), te projekt sanacije postojećeg krova i sanacija svlačionica sportske dvorane Ilidža “Sabit Hadžić” (400.000 KM). Po 300.000 KM planirano je za projekt rekonstrukcije nogometnog terena, postavljanje vještačke trave i drenažnog sistema na terenu nogometnog stadiona “Hakija Mršo” i projekt uređenja, opremanja i stavljanja u funkciju muzejsko-galerijskog prostora u okviru sportsko-rekreacionog centra Banovac. Sredinom maja 2024. godine iz nadležnog ministarstva posjetili su stadion “Hakija Mršo” povodom najave početka radova na postavljanju vještačke trave i drenažnog sistema na terenu stadiona.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!