Započeto

Obezbjeđivanje nedostajućeg zdravstvenog kadra prema iskazanim potrebama

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Zdravstvo

Obezbjeđivanje nedostajućeg zdravstvenog kadra prema iskazanim potrebama na osnovu stvarnih analitičkih pokazatelja te primjena Zakona o javno-privatnom partnerstvu zdravstvenog sektora ondje gdje postoji opravdana potreba.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Iz Vlade KS saopšteno je 25.5.2023. godine da je Vlada dala saglasnost Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS za izvršenje prijema u radni odnos na neodređeno vrijeme još 46 radnika.  

Na istoj sjednici prihvaćena je i inicijativa tadašnjeg kantonalnog ministra zdravstva Harisa Vranića, u svrhu sistemskog rješavanja problematike zapošljavanja nedostajućeg kadra. Inicijativa se tiče dopuna Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru na teritoriji ovog kantona.

Kako je pojašnjeno na ovaj način bi se omogućilo specijalizantima koji imaju ugovore o radu na određeno vrijeme s javnom zdravstvenom ustanovom u kojoj su na specijalizaciji te nakon što polože specijalistički ispit, da budu primljeni u radni odnos na neodređeno vrijeme u toj zdravstenoj ustanovi, bez dodatne saglasnosti i provođenja javnog oglasa za prijem.

U maju 2023. godine je na zvaničnoj stranici Vlade Kantona Sarajevo saopšteno da su premijer KS Nihad Uk i tadašnji kantonalni ministar Vranić organizovali sastanak s predstavnicima verifikacionog laboratorija i Instituta “Verlab”, a tema sastanka bila je saradnja s različitim resorima u Vladi u realizaciji naučnoistraživačkih aktivnosti ovog instituta. 

Navedeno je da postoje brojni projekti koje provode ovi instituti, kao i Vlada, kroz koje bi se mogla ostvariti saradnja. Neki od njih tiču se biomedicinskog inžinjeringa i uređaja, umjetne inteligencije te digitalno-zelene transformacije zdravstva.


Na prijedlog Ministarstva zdravstva KS, Vlada KS je 3.8.2023. godine donijela odluku kojom je odobren prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme 119 radnika u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Kako se navodi u saopštenju Vlade KS, Klinički centar tražio je saglasnost za prijem 55 ljekara specijalista, 43 viših i srednjih medicinskih sestara-tehničara i laboratorijskih tehničara, jednog diplomiranog inžinjera medicinske radiologije, jednog kliničkog psihologa te 68 nemedicinskih radnika, ukupno 168 radnika.

Vlada KS odlučila je odobriti prijem svih traženih medicinskih radnika. Tom prilikom naglašeno je da prosjek nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama u KS iznosi 24,7%, što prelazi norme o potrebama ovog kadra koje je utvrdila Svjetska zdravstvena organizacija.


Vlada Kantona Sarajevo 7.3.2024. godine utvrdila je Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanje strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo u 2024. godini, za čiju realizaciju je izdvojeno 13.088.623 KM, navodi se na stranici Vlade KS. Ovim Programom je između ostalog dat je podsticaj zapošljavanju doktora medicine, veterine i stomatologije.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!