NSRZB: Sistem penzionog osiguranja

| Partija: | Oblast:

Penziono osiguranje treba izgraditi na dva stupa: javnom i privatno-dobrovoljnom. Nedopustivo je da penzije zavise samo o uplatama trenutno zaposlenih i volji privatnih poduzetnika.

Napomene

Planom rada resornog ministarstva, odnosno Vlade FBiH na samom početku mandata, predviđeno je da se konačan tekst Strategije reforme mirovinskog osiguranja usvoji najkasnije do kraja 2012. godine. Prema informacijama dobijenim iz Ministarstva rada i socijalne politike krajem 2011. godine, Strategija bi se trebala zasnivati na ranijim postavkama, što podrazumijeva i uvođenje “tri stuba osiguranja”, uz uzimanje u obzir iskustava zemalja koja su već provele reformu u ovoj oblasti, sa ciljem izgradnje posebnog modela koji odgovara stanju u FBiH.

Na 34. sjednici Vlade FBiH,  24. januara 2012. godine,  Vlada FBiH donijela je Rješenje o formiranju grupe za izradu konačnog teksta strategije reforme penzijskog sistema kojim je imenovala članove/ice radne grupe za izradu ove strategije.

Na 69. sjednici Vlade FBiH, 18.12.2012., Vlada FBiH se upoznala s Nacrtom strategije reforme mirovinskog sustava u Federaciji BiH. Vlada FBiH je odlučila da se, prije utvrđivanja Prijedloga ovog dokumenta i njegovog slanja u Parlament FBiH, o njemu i pisano izjasne federalna ministarstva i drugi federalni organi, nakon čega bi ponovo bio razmotren na jednoj od slijedećih sjednica Vlade FBiH. U saopštenju sa sjednice, navedeno je da bi radikalne reforme mirovinskog sustava mogle uključivati uvođenje drugog kapitaliziranog mirovinskog stupa utemeljenog na osobnim računima, pri čemu bi se dio ukupnog doprinosa usmjerio na osobne račune u drugom stupu iz kojeg se plaća dio buduće mirovine.

Nakon više od godinu dana,  na 24. sjednici Predstavničkog doma FBiH, 13.11.2013., Predstavnički dom usvojio je Strategiju reforme penzionog sistema u FBiH. U strategiji se navodi da bi se uz povoljne ekonomske prilike, dugoročno  mogao otvoriti i fiskalni prostor za smanjenje stope doprinosa ili uvođenje drugog stupa po modelu Svjetske banke, ali da za  uvođenje drugog stupa sada nema osnovnih fiskalnih preduvjeta. Ova strategija je usvojena u Domu naroda FBiH u februaru 2014. godine.

S obzirom da je Strategija dokument kojim se postavljaju smjernice za reformu penzijskog sistema, te da se u njoj navodi da nema osnova za uvođenje drugog stuba penzijskog osiguranja, ovo obećanje se može smatrati neispunjenim.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi