NSRZB: Penziono osiguranje za sve u BiH

| Partija: | Oblast:

Svaki građanin Bosne i Hercegovine mora imati penziono osiguranje.

Objašnjenje cilja

Penziono osiguranje za sve građane/ke BiH

Objašnjenje mjere

Nedostaje konkretna akcija za postizanje cilja

Napomene

S obzirom da se ovo obećanje odnosi na nivo vlasti na kom ne učestvuje partija koja je dala obećanje, ono nije bilo uključeno u proces monitoringa.

Umjesto ocjene ispunjenosti, za ovo obećanje stoga je data samo ocjena konkretnosti.

Planom rada Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, odnosno Vlade FBiH na samom početku mandata, planirano je da se konačan tekst Strategije reforme mirovinskog sustava usvoji najkasnije do kraja 2012. godine. Prema informacijama dobijenim iz Ministarstva rada i socijalne politike krajem 2011. godine, Strategija se trebala zasnivati na ranijim postavkama, što podrazumijeva i uvođenje “tri stuba osiguranja”, uz uzimanje u obzir iskustava zemalja koja su već provele reformu u ovoj oblasti, sa ciljem izgradnje posebnog modela koji odgovara stanju u F BiH.

Na 34. sjednici, održanoj u januaru 2012. godine, Vlada FBiH donijela je Rješenje o formiranju grupe za izradu konačnog teksta strategije reforme penzijskog sistema i imenovala članove/ice radne grupe.  

 za Na 69. sjednici Vlade FBiH, 18.12.2012, Vlada FBiH se upoznala s Nacrtom strategije reforme mirovinskog sustava u Federaciji BiH. Vlada FBiH je odlučila da se, prije utvrđivanja Prijedloga ovog dokumenta i njegovog slanja u Parlament FBiH, o njemu i pisano izjasne federalna ministarstva i drugi federalni organi, nakon čega bi ponovo bio razmotren na jednoj od slijedećih sjednica Vlade FBiH. U saopštenju sa sjednice, navedeno je da bi radikalne reforme mirovinskog sustava mogle uključivati uvođenje drugog kapitaliziranog mirovinskog stupa utemeljenog na osobnim računima, pri čemu bi se dio ukupnog doprinosa usmjerio na osobne račune u drugom stupu iz kojeg se plaća dio buduće mirovine.

Nakon ovoga, Strategija se više nije razmatrala na sjednicama Vlade, niti se našla u parlamentarnoj proceduri.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi