Započeto

Novi modeli poticajnog finansiranja ekonomskih sektora

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Ekonomija

Uvest ćemo nove modele poticajnog financiranja propulzivnih gospodarskih sektora, posebno onih koji planiraju razvoj i rast zasnovan na inovacijama.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, direktorica Naučnoistraživačkog instituta Verlab Lejla Gurbeta Pokvić i direktorica GIZ-a u BiH Eva Näher, potpisali su 14.7.2023. godine Memorandum o saradnji koji uspostavlja okvir saradnje na zajedničkim ciljevima podrške malim i srednjim poduzećima u BiH na putu digitalne transformacije i uvođenja digitalnih inovacija.


Na sjednici održanoj početkom novembra 2023. godine Vlada FBiH utvrdila je prijedloge dva zakona kojim se uređuju oblast poticanja razvoja male privrede i poduzetnička infrastruktura u Federaciji BiH, te ih je uputila u parlamentarnu proceduru. Zaključno sa 30.4.2024. godine zakoni su još uvijek u parlamentarnoj proceduri. 

Prijedlogom novog zakona o poticanju razvoja male privrede uređuju se principi poticanja male privrede u Federaciji BiH, poticajne mjere, strategija razvoja male privrede, akcioni plan, program poticaja i njegovo provođenje, kao i kategorizacija subjekata male privrede na mikro, male i srednje subjekte. Opširnije o prijedlogu možete čitati na portalu Javna rasprava.

Na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Vlada Federacije BiH donijela je zaključak 28.3.2024. godine o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027 koja je upućena Federalnom parlamentu na razmatranje i donošenje.


U saopštenju vlade navodi se da su za strateške pravce određeni digitalna transformacija, inovacije, zelena tranzicija, kao i poticajno poslovno okruženje, ubrzani razvoj poduzetničke infrastrukture, internacionalizacija i pozicioniranje u regionalnim i globalnim lancima vrijednosti, te inkluzivnost male privrede.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!