Započeto

Nastavak transformacije i deinstitucionalizacije ustanova socijalne zaštite

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Socijalna politika

Nastavak transformacije i deinstitucionalizacije ustanova socijalne zaštite (KJU Dječiji dom Bjelave, KJU Dom Nahorevo, KJU Gerentološki centar).

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023 - 2026

Vlada KS vršila je određene aktivnosti na transformaciji i deinstitucionalizaciji ustanova socijalne zaštite KJU Dječiji dom Bjelave, KJU Dom Nahorevo i KJU Gerontološki centar. Resorna ministrica Enda Pavić-Pečenković posjetila je sve tri navedene ustanove i razgovarala s njihovim rukovodstvom. Predstavljeni su najznačajniji rezultati i nadolazeći projekti za unapređenje rada ustanova te istaknuti problemi s kojima se svakodnevno susreću. 

Izvor: Freepik

Preuređenje objekata koje koristi KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja

Resorna ministrica Enda Pavić-Pečenković je u aprilu 2023. godine posjetila KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja (Dom Bjelave), a tom prilikom naglašeno je da je cilj transformacije ove ustanove da bude ustanova socijalne zaštite koja će pružati niz usluga podrške pravima djece/mladih da odrastaju u porodici. Na sastanku je razgovarano i o viziji i planovima preuređenja kuće u Ledićima u mjesto za izlete i rehabilitacioni centar, kao i Montessori vrtića za najmlađe. 

Na službenoj stranici Vlade KS u junu 2023. godine objavljena je vijest o svečanom otvorenju rekonstruisanog dječijeg igrališta Doma za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama. Tom prilikom ministrica Pavić-Pečenkovć zahvalila je svima koji su prepoznali potrebu te izdvojili sredstva za ovaj projekat. Ministrici je za pomoć i podršku djeci ove ustanove istog mjeseca uručena i zahvalnica. Također, ministrica je s ovlaštenom predstavnicom humanitarne organizacije “Hope and Homes for Children” potpisala i ugovor na osnovu kog ova organizacija poklanja stambenu zgradu i dvorište u Hrasnici za potrebe zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja.

U prijedlogu budžeta KS za 2023.godinu, u sekciji “Primljeni tekući transferi od ostalih nivoa vlasti i fondova”, za KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja planirana su sredstva u iznosu 5.000 KM. U sekciji “Donacije” izdvojena su sredstva u iznosu 50.000 KM, dok je u sekciji “Prihodi od internih transakcija” za ovu namjenu planirano 324.000 KM. U predmetnom prijedlogu budžeta za ovu instituciju, koja broji 75 zaposlenih, ukupno su planirana sredstva u iznosu 2.970.701 KM.

Poboljšanje uslova smještaja u KJU Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba

Nadalje, za KJU Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba (Dom Nahorevo), u sekciji “Prihodi od internih transakcija” prijedloga budžeta za 2023. godinu, planirana su sredstva u iznosu 820.000 KM. Za ovu instituciju, koja broji 92 zaposlenika/ce, u prijedlogu budžeta ukupno su izdvojena sredstva u iznosu 4.568.881 KM. 

Na dnevni red 12. sjednice Vlade KS, održane 8.6.2023. godine, resorna ministrica podnijela je Program rada i Finansijski plan Kantonalne javne ustanove Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba za 2023. godinu, međutim, on nije dostupan online pa nije vidljivo koje sve stavke obuhvata. Također, ministrica Pavić-Pečenković posjetila je i Kantonalnu javnu ustanovu Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba u aprilu 2023. godine. 

“Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo na čelu s ministricom Pavić Pečenković nastojat će da radi na poboljšanju uslova smještaja u ustanove socijalne zaštite, kako bi se obezbjedila što kvalitetnija usluga socijalnog zbrinjavanja korisnika koji borave u ustanovama”, poručeno je iz ovog ministarstva nakon posjete.

Resorno ministarstvo je u prvih 100 dana mandata održalo sastanak i s predstavnicima UNDP-a o realizaciji zajedničkih projekata, gdje je, između ostalog, razgovarano i o neuslovnosti i nefunkcionalnosti objekta koji koristi ustanova socijalne zaštite Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba, kako bi se u dogledno vrijeme pristupilo rješavanju i ovog problema.

Predloženo izdvajanje budžetskih sredstava za KJU Gerontološki centar

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić-Pečenković i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk posjetili su KJU Gerontološki centar u maju 2023. godine. Prilikom posjete obavljen je razgovor s rukovodstvom ustanove, gdje su predstavljeni najznačajniji rezultati i nadolazeći projekti te obavljene konsultacije u vezi sa strateškim odrednicama za budućnost ustanove.

U prijedlogu budžeta KS za 2023. godinu navedeno je da, iako je Gerontološki centar kantonalna javna ustanova, u budžetu se tretira kao “neprofitna organizacija” te se izjednačava s nevladinim organizacijama i udruženjima. Naznačeno je da u Nacrtu budžeta za 2023. godinu nisu planirana određena potrebna sredstva, kao npr. sredstva za investiciona održavanja objekata za smještaj korisnika usluga i nabavku neophodne opreme, a što je predloženo u predmetnom prijedlogu. Na osnovu navedenog, predloženo je da se budžetom KS planiraju sredstva u iznosu 1.600.000 KM za sufinansiranje materijalnih troškova i podršku rada ove ustanove te za investiciona održavanja objekata Gerontološkog centra i nabavku opreme, minimalno 300.000 KM. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!